Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Ayam masak merah bila sesekali makan memang Pergh!! Sedap sangat.
Sesekali bila isi kuahnya dikisar bawang, halia & lengkuas, rasanya memang lain.
Cuba anda try. InsyaAllah mesti nak buat lagi. Enak sangat makan dengan nasi tomato atau nasi putih.
Bahan:
Bahan ayam goreng.
1 ekor ayam dicuci bersih
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 camca teh garam
Bahan sambal.
1 biji bawang besar dihiris bulat
2 batang serai diketuk
3 sudu besar cili kisar
3 camca besar sos cili
2 sudu besar puri tomato
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Garam & gula secukup rasa
1 - 2 cawan air
Bahan kisar halus:
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
Penyediaan:
1. Ayam digoreng hingga masak, tak perlu garing. Angkat & toskan. Ketepi sebentar.
2. Keluarkan minyak & tinggalkan dalam 1/2 cawan. Tumis serai, kayu manis & bunga lawang hingga wangi. Kemudian, masukkan bahan kisar & masak hingga pecah minyak.
3. Tambah cili kisar & sos cili. Kacau rata & masukkan pula puri tomato. Kacau sesekali & masak hingga pecah minyak.
4. Masukkan ayam, gaul rata. Tambahkan bawang. Perasakan dengan gula & garam. Jika nak lembab skit, tambahkan air. Jika tak mahu, gaul seketika & siap untuk dihidang ayam masak merah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan