Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Bubur pulut hitam, bubur yang semua orang dalam rumah suka.
Rumah Ampang & rumah Nilai favourite dessert. Mesti laku keras jika buat.
Paling sedap makan time sejuk2. Rasa macam makan aiskrim. Tak perlu dah nak beli aiskrim pulut hitam. Buat sendiri, bermangkuk-mangkuk boleh hadap.
Bahan:
2 cawan pulut hitam, rendam sekitar 3 jam
2 cawan gula
1 helai daun pandan, disimpul
700ml air
250ml santan kotak
1/4 sudu garam
Penyediaan:
1. Masukkan air ke dalam periuk & rebus pulut hitam yang direndam tadi hingga kembang sekitar 20 - 25 minit. Kacau sekali sekala.
2. Setelah pulut hitam kembang, masukkan gula . Kacau seketika & kemudian masukkan santan kotak. Jika terasa bubur agak pekat, masukkan 1-2 cawan tambahan air (yang ni ikut suka). Masukkan garam dan masak hingga mendidih.
3. Senduk bubur pulut hitam dalam mangkuk. Pati santan (jika suka) sudukan sedikit ke atas bubur sebelum dihidang. Siap. .
Jika suka sejuk, setelah bubur pulut hitam ni agak suam, masukkan dalam fridge & biarkan dalam 1-2 jam sebelum dinikmati.
Paling sedap makan time sejuk2. Rasa macam makan aiskrim. Tak perlu dah nak beli aiskrim pulut hitam. Buat sendiri, bermangkuk-mangkuk boleh hadap.
Bahan:
2 cawan pulut hitam, rendam sekitar 3 jam
2 cawan gula
1 helai daun pandan, disimpul
700ml air
250ml santan kotak
1/4 sudu garam
Penyediaan:
1. Masukkan air ke dalam periuk & rebus pulut hitam yang direndam tadi hingga kembang sekitar 20 - 25 minit. Kacau sekali sekala.
2. Setelah pulut hitam kembang, masukkan gula . Kacau seketika & kemudian masukkan santan kotak. Jika terasa bubur agak pekat, masukkan 1-2 cawan tambahan air (yang ni ikut suka). Masukkan garam dan masak hingga mendidih.
3. Senduk bubur pulut hitam dalam mangkuk. Pati santan (jika suka) sudukan sedikit ke atas bubur sebelum dihidang. Siap. .
Jika suka sejuk, setelah bubur pulut hitam ni agak suam, masukkan dalam fridge & biarkan dalam 1-2 jam sebelum dinikmati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan