Assalammualaikum dan salam sejahtera. Pakora atau pakoda, jemput-jemput resipi dari India. Ada negara panggil pakora, ada juga yang panggilnya pakoda. Apapun, ia benda yang sama. Aroma bau rempah ratus memang semerbak satu rumah bila menggoreng. Mama di tingkat atas pun bila turun terus excited nak makan. Jika anda nak letak daun ketumbar, kobis, daun kari, boleh aje.
Bahan:
1 cawan tepung kacang kuda (gram flour)
1/2 cawan tepung beras
1 biji kentang dihiris memanjang
1/2 batang lobak merah dihiris panjang
1 mangkuk kecil bayam yang dipotong kasar
1 biji bawang besar dihiris
1 batang cili merah dihiris
1 batang cili hijau dihiris
2 biji bawang putih + 2 inci halia, ditumbuk lumat
1 sudu kecil ketumbar + jintan manis, ditumbuk
1/2 sudu kecil serbuk kari
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
3/4 cawan air (kepekatan sederhana)
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Dalam mangkuk besar, masukkan semua bahan yang dipotong dan ditumbuk. Masukkan air. Gaul dan buat adunan yang tak cair dan tak pekat sangat.
2. Panaskan minyak dengan api sederhana. Bila minyak panas, guna sudu besar, gaul adunan sebentar dan masukkan sesudu campuran tadi ke dalam minyak. Sekali goreng, masukkan dalam 4-5 sudu sahaja campuran bahan tadi.
3. Goreng pakora hingga nampak garing kedua-dua belah bahagian. Setelah masak, angkat dan toskan. Goreng hingga habis adunan. Pakora enak dimakan dengan sos, chatney pudina atau begitu sahaja.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan