Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Gulai udang masak lemak cili padi dengan kacang buncis.
Ada udang, ada sayur. Senang. 2 in 1. Jimat masa. Kekadang bila kita tengah banyak kerja, ada sesetengah menu tu sangat membantu kita untuk selesaikan hal dapur cepat.
Ini resipi gulai udang masak lemak cili padi versi saya. Anda boleh cuba. Kurang dalam 20 minit dah siap.
Bahan:
17 ekor udang dibuang kepala & ekor
15 batang kacang buncis dihiris kasar
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
7 tangkai cili padi
2 inci kunyit hidup (blh aje guna serbuk kunyit)
1 kotak kecil santan
1 helai daun kunyit
2 tangkai serai
1 keping asam
1 cawan air
Garam secukup rasa
Penyediaan:
1. Kisar bawang putih, bawang besar, kunyit & cili padi dengan sedikit air. Masukkan dalam kuali beserta serai. Masak sebentar & masukkan santan & air. Kacau hingga mendidih.
2. Setelah mendidih, masukkan kacang buncis & asam keping. Kacau sebentar & biarkan ia mendidih.
3. Kemudian, masukkan udang & kacau kuah hingga udang bertukar warna. Masukkan garam secukup rasa. Setelah rasa ok, padamkan api. Siap gulai udang masak lemak cili padi kali ini.
Bahan:
17 ekor udang dibuang kepala & ekor
15 batang kacang buncis dihiris kasar
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
7 tangkai cili padi
2 inci kunyit hidup (blh aje guna serbuk kunyit)
1 kotak kecil santan
1 helai daun kunyit
2 tangkai serai
1 keping asam
1 cawan air
Garam secukup rasa
Penyediaan:
1. Kisar bawang putih, bawang besar, kunyit & cili padi dengan sedikit air. Masukkan dalam kuali beserta serai. Masak sebentar & masukkan santan & air. Kacau hingga mendidih.
2. Setelah mendidih, masukkan kacang buncis & asam keping. Kacau sebentar & biarkan ia mendidih.
3. Kemudian, masukkan udang & kacau kuah hingga udang bertukar warna. Masukkan garam secukup rasa. Setelah rasa ok, padamkan api. Siap gulai udang masak lemak cili padi kali ini.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan