Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Rezeki kami sekeluarga dari kakak ipar yang beli buah cempedak ni time dia merayap semalam dengan kawan-kawan dia. Apalagi, kita goreng lah... Wangi rumah bau cempedak goreng sekali-sekala.
Jika kat tempat anda tengah musim buah cempedak, boleh cuba resipi ni. InsyaAllah sedap.
Bahan:
14-20 ulas cempedak
2 senduk tepung beras
1 senduk tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk kunyit / pewarna kuning.
1 biji telur
Secubit garam
1 cawan air (letak sedikit demi sedikit agar adunan tak terlalu cair)
Minyak untuk menggoreng
Penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali guna api sederhana.
2. Campurkan semua bahan & jadikan adunan yang tak berapa pekat, tak berapa cair. Kemudian, masukkan ulas cempedak ke dalam adunan & gaulkan agar ianya berbalut/melekat (coating)
3. Masukkan seulas demi seulas cempedak ke dalam minyak panas dan masaknya hingga kuning keemasan. Angkat & toskan. Habiskan gorengan tadi dan selamat menikmati cempedak goreng bila dah selesai menggoreng.
Happy Cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan