Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Rezeki dapat impliment ilmu baru bila buat kuih bakar ni.
Masa kecik-kecik dulu memang tak gemar kuih lembik-lebik ni. Mungkin sebab rupanya yang tak menawan kalbu & mungkin sebab ianya lembik. But, entah sejak bila tekak ni boleh terima kuih bakar ni, saya pun tak ingat. Apa pun, kuih ni sedap & mudah dibuat.
Saya ingat susah sangatlah buat kuih ni dolu-dolu. Bila tengok kat IG @daddyisthechef , 'eh! Gini aje ke cara buatnya? Laaa...' Mudah bangat.
Tq untuk video tu chef...
So, gigihlah semalam cari bijan sebab bahan lain semua ada.
So, untuk anda yang suka kuih tradisional + mak ayah & mertua suka, trylah buat. InsyaAllah, dalam 1 jam dah boleh makan.
Bahan:
½ cawan tepung gandum
½ cawan gula kaster
½ cawan Air*
2 helai daun pandan* + pewarna hijau (daun pandan akak kemetot sebab baru tanam)
*(di kisar dan tapis)
1 ½ kotak | 300 ml Santan
2 biji Telur
¼ sudu kecil Garam
Bijan secukupnya
Penyediaan:
1. Panaskan oven 180°C. Sapu minyak dalam loyang. Panaskan selama 5 minit di dalam oven.
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam blender. Kisar & kemudian tapis.
3. Tuangkan perlahan-lahan ke dalam loyang panas & bakar selama 10 minit. Kemudian keluarkan daripada oven dan taburkan bijan. Sambung bakar selama 40 - 45 minit. Setelah nampak bahagian atas sedikit gelap atau garing, itu petanda ia dah boleh dikeluarkan. Setelah keluar dari oven, biarkan ia sejuk lebih kurang dalam satu jam. Ini bagi memastikan bila kita memotong kuih bakar ni, ianya dalam bentuk yang diinginkan. Bukannya lembik.
1. Panaskan oven 180°C. Sapu minyak dalam loyang. Panaskan selama 5 minit di dalam oven.
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam blender. Kisar & kemudian tapis.
3. Tuangkan perlahan-lahan ke dalam loyang panas & bakar selama 10 minit. Kemudian keluarkan daripada oven dan taburkan bijan. Sambung bakar selama 40 - 45 minit. Setelah nampak bahagian atas sedikit gelap atau garing, itu petanda ia dah boleh dikeluarkan. Setelah keluar dari oven, biarkan ia sejuk lebih kurang dalam satu jam. Ini bagi memastikan bila kita memotong kuih bakar ni, ianya dalam bentuk yang diinginkan. Bukannya lembik.
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan