Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
1st time buat makanan India ni. Alhamdulillah jadilah juga walaupun tak secantik di kedai.
Mengenangkan ada baki nasi sejuk semalam & gulai lemak ayam & sardin, makanya, menu ini rezeki pagi hari.
Bahannya sangat mudah. Cuba ambil sedikit masa (alah, mcm kita nak buat lempeng tu). Untuk resipi ni, boleh dapat dalam 16 keping tosei.
Tq @majalahrasa untuk ilmu.
Bahan:
2 cawan nasi semalam/sejuk
2 cawan air
1 1/2 cawan tepung beras
1 biji telur
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
Adunan Tosei selepas dikisar.
Leperkan dalam kuali leper
Penyediaan:
1. Masukkan semua bahan dalam blender & kisar hingga lumat. Masukkan dlm mangkuk.
2. Panaskan kuali non-stick & bila kuali dah panas, masuk sesenduk adunan & leperkan ia untuk menipiskannya. Masak hingga lapisan bawah kelihatan garing. Angkat & siap.
1. Masukkan semua bahan dalam blender & kisar hingga lumat. Masukkan dlm mangkuk.
2. Panaskan kuali non-stick & bila kuali dah panas, masuk sesenduk adunan & leperkan ia untuk menipiskannya. Masak hingga lapisan bawah kelihatan garing. Angkat & siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan