Assalammualaikum...
Pagi tadi, tiba-tiba terasa macam nak makan scrambled eggs dari Chef Heston tu aje. Bila tengok kat youtube, aduhai, sedap dan lembutnya. So, apa lagi, saya pun buatlah tapi ikut bahan2 yang ada di dapur saya aje tak lah 100% ikut dia (but he still give me an idea for cooking).
Bahan-bahan untuk 4 orang makan:
1. 5 biji telur ayam
2. 1/4 cawan susu rendah lemak (saya guna jenama Anchor)
3. 100 gram mentega
4. Garam secukup rasa
5. Lada hitam setengah sudu besar
6. Roti 8 keping
7. 1 biji tomato
8. Kulit ketam (alah yang kita selalu makan yong tau fu tu)
9. Salami ayam
10. Mentega untuk disadur pada roti
11. Sos Cili
12. Lada Sulah
Penyediaan creamy scrambled eggs:
1. Campurkan semua bahan 1-4 tadi di dalam sebiji mangkuk. Kacau perlahan-lahan bahan tadi agar mesra. Macam nak buat telur dadar tu.
2. Tuang adunan tadi ke dalam bekas yang boleh dibuat double-boiling atau kuali kecil. Letakkan bekas atau kuali tadi di atas sebiji periuk yang berisi air mendidih. Kacau perlahan-lahan .
3. Telur ini akan mengambil masa dalam 10-15 minit untuk masak. Sentiasa kacau perlahan-lahan.
Boleh rujuk seperti gambar di bawah ya.
4. Bila kelihatan seperti sudah berketul-ketul sedikit dan kelihatan creamy, bolehlah angkat dan letakkan ke dalam mangkuk. Siap.
Penyediaan sandwich:
1. Celur seketika kulit ketam dan angkat.
2. Sapukan roti dengan mentega dan cili sedikit. Ratakan.
3. Letakkan salami ayam dahulu di atas sekeping roti yang disapu mentega & sos cili dan kemudiannya kulit ketam tadi.
4. Letakkan creamy scrambled eggs di atasnya pula dan taburkan sedikit lada sulah.
5. Letakkan hirisan tomato di atas scrambled eggs tadi dan tuangkan sedikit lagi sos cili. Kapit sekeping lagi roti di atasnya dan tadaaa... dah siap breakfast untuk anda semua...
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan