Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Lempeng, kalau balik Ampang, mama suka minta saya buat menu ni. Katanya rindu zaman kecil makan kuih ni. Ialah, dulu arwah atuk saya meninggal muda, accident, jadi arwah nenek kena kerja keras untuk bantu anak-anak yang sekolah teruskan hidup.
Lempeng ni enak makan dengan kuah kari dan sambal. Dan bila tengok ada baki kuah kari ayam & sambal bilis, makanya kita melempenglah pagi ni. Mama boleh makan 2 keping pagi dan 2 keping lagi tengahari bila dah teringin.
Bahan:
1. 2 cawan tepung gandum
2. 2 1/2 cawan air
3. 1 biji telur
4. 1 tangkai cili merah dihiris
5. 1/2 labu bawang besar dihiris dadu
6. 1 sudu kecil garam
7. 1 sudu besar minyak zaitun
Penyediaan:
1. Masukkan semua bahan dalam satu mangkuk dan gaul hingga mesra.
2. Panaskan kuali leper dan kemudian tuang sesenduk adunan ke atasnya. Bila adunan kelihatan mula mengering tepinya, terbalikkan untuk masak bahagian sebelah. Tekan sedikit sekali sekala & kemudian angkat. Masuk adunan sehingga habis. Siap menu lempeng simple kita.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan