Assalammualaikum & Salam Sejahtera.
Sehari dua ni asyik terdengar & tonton tentang buah labu, makanan kesukaan Rasulullah s.a.w. Dan tengah jogging pagi Jumaat lepas, teringin nak masak bila fikirkan pasar Nilai 3 dekat aje dengan tempat riadah.
Alhamdulillah, dapat juga masaknya untuk keluarga pada hari tu, Sempena Maulud Nabi.
Ini resipinya. Boleh cuba
Bahan:
1 cekak pucuk manis, lurutkan daunnya, cuci dan toskan.
1/2 biji labu, buang kulit dan dadu besar (jika kecil cepat hancur)
2 keping tempe, potong 6
1 biji bawang besar, dihiris
3 ulas bawang putih, dihiris
50ml santan cair
200ml pati santan (senang cerita, 1 kotak santan tu, bahagikan santan cair & pati santan)
Garam dan gula secukup rasa
400ml air
1 cekak pucuk manis, lurutkan daunnya, cuci dan toskan.
1/2 biji labu, buang kulit dan dadu besar (jika kecil cepat hancur)
2 keping tempe, potong 6
1 biji bawang besar, dihiris
3 ulas bawang putih, dihiris
50ml santan cair
200ml pati santan (senang cerita, 1 kotak santan tu, bahagikan santan cair & pati santan)
Garam dan gula secukup rasa
400ml air
Penyediaan:
1. Masukkan labu ke dalam periuk bersama bawang besar, bawang putih dan santan cair. Masak hingga mendidih & kemudian masukkan tempe. 2. Pucuk manis diramas sedikit & masukkan dalam periuk, kacau perlahan-lahan. Masak hingga pucuk manis lembut. Tuang pati santan, letakkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sehingga mendidih. Siap.
Happy cooking
Tiada ulasan:
Catat Ulasan