Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Selasa, 29 Jun 2010

Tip-tip Tawakal dalam rezeki

Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Mereka yang mempunyai hati nurani (sifat tawakal) seperti seekor burung (yang mencari makan setiap hari), pasti dia dimasukkan ke dalam syurga."
(Riwayat Muslim, No. 2840)


Tip-tip tawakal dalam rezeki.
  • Rezeki yang diperoleh datang daripada Allah dan dipinjamkan sementara kepada manusia di dunia.

  • Rezeki yang kita peroleh hanyalah nikmat dunia yang bersifat sementara. Rezeki yang dinikmati sekarang tiada apa-apa nilai di akhirat nanti.

  • Rezeki bukan sahaja merupakan nikmat, pada masa yang sama merupakan ujian.

  • Rezeki bukan sahaja berbentuk material seperti harta benda, malah juga berupa kemanisan dalam ibadah, kesihatan, anak-anak yang soleh, ketenangan dan sebagainya.

  • Allah berhak memberi rezeki kepada sesiapa sahaja dan berhak menahan rezeki daripada sesiapa jua. Oleh itu, kita langsung tiada hak untuk mempersoalkan soal rezeki.

  • Rezeki yang ada dalam tangan kita kini bukan milik kita sepenuhnya, malah ada hak orang lain iaitu melalui zakat atau sedekah. Satu keajaiban dalam Islam, semakin banyak yang diberi semakin banyak akan kita peroleh nanti, bukannya semakin susut. Ibarat berjalan berkaki ayam, tapak kaki bukan semakin haus malah makin tebal.

Petikan artikel dari Solusi Isu 9, m/s 1.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...