Assalammualaikum & Salam Sejahtera. Menu gulai lemak telur itik ni mudah & sedap. Kalau hidang ajak ahli keluarga makan, depa serbu dulu lauk ni. Kalau ada kicap atau sambal bilis, lagi mengancam bila makan nasi.
Sangat mudah untuk anda yang kejar masa.
InsyaAllah dlm 20 minit dah settle.
Bahan:
5 biji telur itik
1 kotak kecil santan
1 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
5 ulas bawang merah
1cm kunyit hidup /serbuk kunyit
1 batang serai
1 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
2 cawan air
Kalau ada belimbing buluh pun boleh letakkan juga
Penyediaan:
1. Kisar halus bawang merah, kunyit, serai, cili merah & cili padi dengan secawan air.
2. Masukkan dalam periuk/kuali besar bahan kisar. Masukkan juga santan, asam keping, gula & garam.
3. Jerang kuah atas api sehingga mendidih menggunakan api sederhana. Kacau sekali sekali agar tidak pecah minyak. Setelah mendidih sebentar, masukkan satu per satu telur ke dalam kuah. Biarkan seketika & kemudian kacau perlahan2 agar ia tidak pecah. Jangan masak telur terlalu lama. Agak2 macam dah masak skit, cepat tutupkan api. Pindahkan dalam bekas makanan. Siap gulai lemak telur itik hari ini.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan