Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Jumaat, 1 September 2017

Lempeng daun kunyit


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Daun kunyit memang selalunya kita akan letak dalam gulai atau kuah. But, this is new recipe for me. Buat lempeng k.

Ni semua terjadi bila saya cakap dengan mama nak buat lempeng sebab dia dah buat kari ikan. Tetiba dia kata, "Long, cuba kau letak daun kunyit dalm lempeng tu." Heh? Tak pernah lagi dengar ni.
"Ma, biar betul letak daun kunyit dalam lempeng? Tak pernah dengar pun."
"Kau cuba. Sedap...Kau hiris macam hiris daun pandan. Halus-halus."

So, bila dah siap, rasanya not bad juga. Daun kunyit tu beri satu aroma yang menarik dalam lempeng dan ketika kita makan. This is the recipe. You can try it.

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar dipotong dadu
1 batang cili merah dihiris
1 helai daun kunyit dihiris nipis
1/4 sudu habbatus sauda'
1 biji telur pada suhu bilik
3-4 cawan air (bergantung pada kecairan yang anda mahu)
1 sudu kecil garam
Sedikit minyak untuk memasak

Penyediaan:
1. Campurkan semua bahan kecuali minyak. Gaul hingga bahan mesra dan tidak terlalu pekat atau cair. Ketepikan
2. Panaskan kuali leper pada suhu sederhana dan sapukan sedikit minyak di atasnya menggunakan tisu / berus.
3. Bila kuali panas, letakkan sesenduk adunan ke atas kuali dan tipiskan is sedikit. Terbalikkan lempeng yang kelihatan sudah mengering permukaannya untuk memasak bahagian sebelahnya pula. Bila kelihatan kedua-dua bahagian sudah masak, bolehlah angkat dan hidang. Siap.

Happy Cooking.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...