Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Ahad, 6 Ogos 2017

Butter Prawn @ Udang Masak Mentega 'Menderhaka'


Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Exactly, masa buat menu ni, tak terlintas pun nak masak. Ingatkan nak masak kari lala. Udahnya bila sampai ke kedai runcit, punyalah ramai para ibu dan wanita di sana sedang seronok 'bershopping' barang nak masak untuk keluarga hari minggu ni.

Tinjau punya tinjau, lala tak jumpa. Sama ada pekedai tak jual atau dah selamat habis dibeli. So, dengan pantas otak dok berfikir nak masak apa. Dan inilah hasilnya hari ini, butter prawn menderhaka + jantung pisang rebus + air asam. Jalan... Sedap... Kenyang... :)

Bahan-bahan:

  • 500gram udang. Dibuang kepala dan dibelah belakang (tempat najisnya). Cuci bersih.
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 3 sudu besar mentega pada suhu bilik
  • 3 biji kuning telur. Dikocak
  • 2 biji putih telur (untuk cuci & buang hanyir udang skit) 
  • 3 ulas bawang putih. Dicincang 
  • 15 tangkai cili padi. Dihiris 
  • 3 tangkai daun kari. Dibasuh & dilurut
  • 5 sudu besar susu cair. (Yg ni saya menderhaka. Dek kerana xde susu cair, saya guna susu pekat skit & tambah air. Hehe..)
  • Garam secukup rasa
Penyediaan:
1. Panaskan minyak dan 2 sudu mentega di dalam kuali. Guna api sederhana. Masukkan telur kuning perlahan-lahan & sedikit demi sedikit sambil mengacau telur yang digoreng. Kacau seperti membuat bulatan. Telur perlahan-lahan akan masak dan mula terbentuk floss (korang abaikan rupa floss akan yg tak lawa tu... Bertahun tak buat dek non...)
2. Bila sudah masak, kecilkan api dan mula angkat telur tersebut dan letak di atas tapis halus. Untuk menyejat minyak. Anda penyek-penyek skit telur tersebut supaya cepat tersejat. Ketepikan.
3. Besarkan kembali api dapur tadi dan masukkan sesudu mentega. Bila minyak sudah panas, masukkan cili padi, bawang putih & daun kari. Masak sehingga naik bau.
4. Udang yg diletakkan dengan telur putih tadi, cuci bersih dan masukkan dalam kuali. Masak sehingga udang memerah. Masukkan susu dan juga garam. Kacau hingga mesra dan tutup api.
5. Letakkan udang yang dimasak ke dalam mangkuk / piring & taburkan floss telur tadi. Siap.

Happy cooking

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...