Assalammualaikum dan salam sejahtera. Sambal paru orang noghori yang pedas dan menyengat. Saya dah suami memang penggemar paru. Cuma selalunya kami beli dan makan di luar. Jika masak pun, mertua saya selalu buat rendang. Jadi, suami aje yang makan, saya kureng skit.
Malam raya lepas, adik ipar saya masak sambal paru. Sedap plak rasanya. Raya kedua pula, dia masak sambal paru versi merah pulak. Sedap juga tapi tak cukuplah sebab kami meraikan tetamu yang datang beraya. Jadinya, saya order dengan ali ikan sekilo paru. Apalagi, puas hati dapat makan berulang.
Bahan:
1 kilo paru direbus 2 jam dan kemudian dihiris nipis
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 batang serai dititik
4 batang cili merah
1 genggam cili padi
1 keping asam keping / 1/2 cawan air asam
5 helai daun limau purut dikoyak kasar
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan memasak
Penyediaan:
1. Paru yang direbus dihiris nipis. Kemudian, sadurkan dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng paru sehingga 80% garing (jangan garing sangat, nanti keras, susah nak makan).
2. Sambil menunggu paru siap digoreng, sediakan bahan sambal. Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit hidup dengan sedikit air. Selepas paru siap digoreng, guna kuali baru, letakkan setengah cawan minyak masak. Panaskan minyak dan kemudian masukkan bahan kisar tadi.
Masak sehingga sedikit garing.
3. Sementara tunggu garing, kisar kasar cili merah, cili padi dan sedikit air. Setelah bawang tadi garing, masukkan pula cili kisar. Masak sehingga pecah minyak.
4. Selepas itu, masukkan serai dan asam keping. Kacau sebentar dan biarkan ia masak.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan pula daun limau purut. Kacau sebentar dan masukkan paru yang digoreng tadi. Jika ingin ada kuah, masukkan sedikit air. Kacau hingga semuanya mesra dan tutup api. Siap untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan