Assalammualaikum & Salam Sejahtera Semua. First time buat resipi kerang rebus kuah tomyam ni dan setelah dirasa makan dengan nasi putih, rasa sedap juga. Sesekali makan kerang dengan hirup kuah tomyam memang marbeles. Bak kata atuk KFC, 'finger linking good'. Tq @matgebu untuk resipi kerang kerek tu. Saya tukar sikit sebab x suka bau daun ketumbar 😁
Yang nak try, boleh sesangat. Bahannya mudah aje. Oh ya, jika tak suka kerang, boleh le ganti dengan kupang ke, lala ke atau vongole.
Bahan:
500gm kerang
1 batang serai, diketuk
3 helai daun limau purut
1 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil gula
1 biji limau nipis, perah jusnya
2 ulas bawang putih, dihiris halus
1 biji bawang besar, dihiris kasar
1/2 inci halia, hiris halus
12 tangkai cili padi diketuk
1/2 cawan air atau secukupnya
1 biji tomato belah 6
Minyak untuk menumis
Penyediaan:
1. Cuci bersih kerang & toskan. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis serai, bawang putih & halia. Masak hingga harum & layu. Masukkan cili padi & pes tomyam. Kacau rata & masukkan sos tiram & sos cili. Masukkan kerang & daun limau purut. Besarkan api & gaul mesra.
2.Tuang air & tutup kuali, masak hingga kerang terbuka kulitnya. Tambah hirisan bawang besar, tomato & kacau. Akhir sekali masukkan jus limau nipis. Gaul rata & jika rasanya ok boleh matikan api. Kerang rebus kuah tomyam ni anda boleh hidangkan dalam mangkuk kecil. Mudah untuk orang ambil dan kopek kerangnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan