Assalammualaikum semua... Kali ni saya nak kongsi resipi baru yang di'ngetest'.
Resipi ni saya dapat dalam buku masakan "Great Taste: Fingerfood" yang saya dok beli kat pesta buku Big Bad Wolf. Macam-macam resipi simple ada dalam ni. Tu yang dok beli. Resipi simple ni penting bila kita sibuk, tak berapa sihat, tak berapa ada duit dan ada tetamu nak datang mengejut :)
Kali ni, saya cuba resipi kacang berempah yang ada dalam buku ni.
Bahan-bahan:
1. 500gram campuran kacang. Boleh campur pelbagai kacang seperti badam, macadamia, walnut, almonds, cashew nuts etc.)
2. 1 biji putih telur
3. 2 sudu serbuk kari
4. 1 sudu serbuk jintan putih.
5. 1 sudu kecil garam halus
Penyediaan:
1. Panaskan oven pada 150 celsius. Taburkan kacang dalam dulang dan panggang kacang selama 10 minit. Kemudian keluarkan kacang tersebut dan sejukkan ia sebentar.
2. Pukul telur putih sehingga berfros. Kemudian campurkan kacang tadi, serbuk kari, serbuk jintan putih & garam. Gaulkan semua bahan hingga mesra dan panggang balik dalam oven selama 10-15 minit.
3. Selepas masak, sejukkan sebentar dan kemudian bolehlah dimakan... :)
Bahan-bahan:
1. 500gram campuran kacang. Boleh campur pelbagai kacang seperti badam, macadamia, walnut, almonds, cashew nuts etc.)
2. 1 biji putih telur
3. 2 sudu serbuk kari
4. 1 sudu serbuk jintan putih.
5. 1 sudu kecil garam halus
Penyediaan:
1. Panaskan oven pada 150 celsius. Taburkan kacang dalam dulang dan panggang kacang selama 10 minit. Kemudian keluarkan kacang tersebut dan sejukkan ia sebentar.
2. Pukul telur putih sehingga berfros. Kemudian campurkan kacang tadi, serbuk kari, serbuk jintan putih & garam. Gaulkan semua bahan hingga mesra dan panggang balik dalam oven selama 10-15 minit.
3. Selepas masak, sejukkan sebentar dan kemudian bolehlah dimakan... :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan