Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Coxinha, kudapan Brazil yang sedap dan bahan mudah dapat di Malaysia


Assalammualaikum dan salam sejahtera. Kali ni saya nak ajak anda buat coxinha, sejenis kuih atau kudapan yang popular di Brazil. Coxinha ni bentuknya lebih kurang macam air mata atau tear drop atau kekadang orang kata macam peha ayam. Di dalam coxinha ni ada inti. Pertama, mesti ada keju (di Brazil mereka wajib guna keju catupiry tapi sebab di Malaysia takde, kita guna mozarella aje). Kedua, intinya boleh pilih nak letak ayam, daging atau sayur. Terpulang. 

Bahan untuk membuat coxinha ni rasanya semuanya ada di Malaysia kecuali keju catupiry. Jadi, anda bolehlah cuba buat. Tak susah mana. Jika anda buat dalam setengah kilo tepung pun boleh. Banyak boleh dapat jika saiznya tak berapa besar. Coxinha ni boleh dinikmati begitu sahaja atau cicah dengan sos, mayonis, molho rose (sos+mayo) atau sos lada limau. 

Coxinha Brazil dengan inti ayam dan keju

Saya ada bawa balik sikit coxinha yang frozen ke Ampang untuk family saya try makan. Sekali mama boleh tanya, "Kuih ni berapa ringgit?" Saya gelak ajelah sambil jawab, "Ma, kuih ni mana ada jual kat Malaysia. Ni kuih Brazil. Kena buat sendiri." Bila saya goreng coxinha ni, anak-anak adik saya suka rupanya. Mereka kata macam makan kentang dan rasanya sedap bila cicah sos. Seketul stengah jugalah mereka makan. Tapi mama dan abah tak berapa gemar. Tak kena dengan citarasa tekak depa. 

Ini saya kongsikan bahan-bahan dan cara penyediaan coxinha, makanan kesukaan rakyat Brazil (alah, lebih kurang macam karipap, cekodok atau donat yang orang kita suka makan). Bahan ni saya pecahkan kepada inti, doh dan cara menggoreng. Untuk adunan ini, anda boleh dapat dalam 12-15 coxinha. Bergantung pada saiz yang anda nak buat.


Bahan untuk inti ayam:
5-6 ketul ayam bahagian isi yang akan direbus, dicarik halus
1/2 biji bawang besar dipotong kasar untuk merebus ayam
3 ulas bawang putih untuk merebus ayam
1 biji bawang besar, dicincang halus
3 ulas bawang putih, dicincang kasar
2 biji kentang saiz besar
1 biji lobak merah
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil paprika
1 sudu kecil garam (atau ikut rasa)
2 liter air untuk merebus
1 biji tomato dipotong kasar
1 sudu besar daun bawang atau kucai dicincang halus (jika tiada tak apa)
3 sudu besar keju mozarella atau apa sahaja keju yang berlemak
2 sudu besar minyak untuk menumis inti

Bahan untuk doh:
2 cawan air rebusan ayam (guna air yang kita rebus untuk inti ayam)
2 cawan susu / air biasa
4 sudu besar mentega
1 sudu kecil garam
5 cawan tepung gandum

Bahan untuk menggoreng coxinha:
1 cawan bread crumbs
2 biji telur
3-4 cawan minyak masak (untuk deep fry)

Penyediaan:
1. Dalam periuk, masukkan ayam, kentang, lobak, bawang besar, bawang putih dan air. Rebus semuanya sehingga ayam dan kentang lembut. Lebih kurang dalam 15-20 minit dah siap. Kemudian, asingkan bahan dan air rebusan dalam 2 mangkuk berbeza. Air rebusan tu nak guna untuk masak doh kulit. 


2. Selepas daging ayam dah masak dan lembut, carik-carikkan halus ia. Kemudian, kentang yang lembut itu 3/4 daripadanya kita lenyekkan ia macam mashed potato. 1/4 tu kita biarkan untuk jadikan isi coxinha berketul. 

Bahan inti coxinha sebelum di masak dan dah siap direbus.

3. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar hingga layu, kemudian masukkan bawang putih.

21 penyebab manusia terjebak dalam fikiran negatif dan cemburu


Hidup ini tidak lari daripada perasaan yang bercampur-baur. Kadang-kadang tanpa sedar, kita mudah terjebak dalam fikiran negatif dan cemburu apabila melihat orang lain lebih berjaya, bahagia, atau memiliki sesuatu yang diidamkan. Fikiran seperti ini ibarat racun yang perlahan-lahan melemahkan hati dan membuat kita lupa pada nikmat yang sedang dimiliki. Lebih berbahaya, ia boleh menutup pintu syukur sehingga kita memandang hidup ini hanya dari sisi kekurangan.

Namun, hakikatnya setiap insan punya ujian, bahagia, dan rezeki yang berbeza-beza. Membiarkan diri terus hanyut dalam rasa cemburu hanya akan mencuri ketenangan jiwa dan menjauhkan kita daripada kebahagiaan sebenar. Sebaliknya, apabila kita belajar menghargai diri, melatih hati untuk bersyukur, dan mengawal emosi dengan baik, fikiran negatif dan rasa cemburu akan perlahan-lahan berkurangan. Dari situlah akan lahir perasaan sangka baik pada Allah, sabar, redha dan yakin bahawa Allah sentiasa memberi yang terbaik pada waktu yang paling tepat. Ingat! Cemburu tidak memindahkan apa yang dimiliki orang lain pada kita. Adalah lebih baik, kita ubah hala tuju pandang kita ke arah lain yang menggembirakan diri.

Untuk anda jauhkan diri dari fikiran negatif dan cemburu ini, anda kena kenal pasti apakah penyebab yang membuatkan kita kuat memiliki rasa negatif tersebut. Bila kita sudah tahu, lebih mudah untuk kita ‘divert’ diri ke arah positif, sangka baik, sabar dan zikir (untuk yang beragama Islam).

21 penyebab manusia terjebak dalam fikiran negatif dan cemburu
  1. Perbandingan diri dengan orang lain – terlalu kerap membandingkan kehidupan, pencapaian atau rezeki orang lain dengan diri sendiri. Bila orang lain terima ‘lebih sikit dari kita’, mula kita rasa sakit hati, dengki, cemburu dan berasa orang tersebut tidak layak untuk terima.
  2. Kurang rasa syukur – hati tidak terdidik untuk menghargai nikmat kecil yang ada, lalu hanya fokus pada kekurangan. Kita berpendapat yang pencapaian atau kejayaan haruslah lebih besar baru dikatakan sebagai berjaya.
  3. Trauma atau pengalaman lama – kenangan pahit atau kekecewaan dahulu boleh menjadikan seseorang cepat berprasangka dan cemburu. Perasaan untuk ‘move-on’ susah nak dibuang. Lama kelamaan, perlahan-lahan ia akan jadi tabiat jika tidak dilawan dengan fikiran positif sangka baik.
  4. Rasa rendah diri – keyakinan diri yang lemah membuatkan kita mudah merasa orang lain lebih baik. Kita seolah tidak berbangga dengan apa yang telah kita capai sebelum ini dan beranggapan pencapaian kita tidak sehebat mereka.
  5. Kurang kawalan emosi – tidak belajar mengurus emosi dengan cara sihat, menyebabkan cepat hanyut dalam fikiran negatif. Kita membiarkan diri terus-terusan marah, cemburu dan sakit hati tanpa cuba menyekat emosi negatif yang mula merebak dalam jiwa.
  6. Pengaruh persekitaran toksik – berada bersama individu yang suka mengeluh, mengumpat, atau bersaing tidak sihat. Ia mengajar kita untuk menormalisasikan apa yang dilakukan adalah benar. Orang-orang seperti ini seharusnya cuba dijauhi atau jika anda mampu, cuba untuk baiki mereka.
  7. Pengaruh media sosial – terlalu banyak melihat “kehidupan indah” orang lain yang ditayang, lalu merasa diri ketinggalan. Bila melihat ‘keindahan’ milik mereka, secara tidak langsung ia menerbitkan benih-benih cemburu dan jika tidak dikawal, akan membuatkan kita sanggup melakukan apa sahaja untuk jadi seperti mereka meskipun perkara dilarang.
  8. Takut kehilangan – rasa takut hilang perhatian, kasih sayang, atau peluang boleh menimbulkan cemburu yang berlebihan. Ini terjadi terutamanya dalam keluarga. Bila seseorang anak berkahwin atau pasangan berkahwin lain, hati mula risau takut kasih mereka beralih arah dan mula mengabaikan kita. Perasaan risau inilah yang jika tidak dikawal akan membuatkan orang keliling menjauh.
  9. Kekurangan spiritual – hati jauh daripada zikir, doa, dan ilmu agama yang dapat menenangkan jiwa. Mulut tidak melazimi untuk berzikir atau bercakap benda-benda yang baik. Mulut lebih ringan untuk bercakap negatif, perli atau maki bagi memenangkan hati yang sakit.
  10. Harapan tidak realistik – mengharap kehidupan sempurna seperti orang lain yang dilihat di media sosial atau orang keliling menyebabkan diri mudah berasa kecewa dan tertekan bila realiti berbeza dan tidak seperti diharapkan.
  11. Kekangan ekonomi atau masalah hidup – tekanan kewangan, kerja, atau keluarga membuat hati lebih mudah terikut fikiran negatif. Kita mula berasa segala benda tidak cukup, kerja yang ada tidak bagus dan keluarga yang tidak memahami. Perkara-perkara negatif ini mampu membuatkan diri kita memberontak dan menyalahkan takdir.
  12. Kurang kasih sayang pada diri sendiri – bila tidak mencintai dan menghargai diri, seseorang akan melihat dunia dari kaca mata kekurangan. Diri yang sepatutnya disemai dengan kata-kata semangat, positif dan tidak mudah menyerah kalah, dikalahkan sendiri dengan diri yang tak percaya pada kebolehan dimiliki sendiri.
  13. Kepuasan diri yang tertangguh – terlalu menunggu “bila ada sesuatu barulah bahagia” membuatkan kita rasa hidup kosong. Kita membiarkan diri pada zon selesa tanpa mahu berusaha untuk memperbaiki diri, menambah ilmu dan membahagiakan orang lain. Minda kita telah memprogram bahawa, ‘bila memiliki, barulah bahagia itu datang’.
  14. Kurang tidur & keletihan – badan letih dan otak penat lebih cenderung memikirkan perkara buruk daripada yang baik. Waktu ini, fikiran tidak dapat berfikir dengan sedikit waras dan tenang. Kita lebih mengikut kata-kata emosi yang negatif asalnya ia menenangkan diri.
  15. Tidak menetapkan matlamat hidup – bila hidup tanpa arah yang jelas, kita mudah membandingkan perjalanan kita dengan orang lain. Kita rasa tertekan bila orang lain kelihatannya lebih berjaya dan sukses berbanding kita yang pencapaiannya mungkin biasa-biasa. Mentaliti ini secara tidak langsung menggugah perasaan untuk memperbaiki diri. 
  16. Kerap menyalahkan diri – terlalu keras mengkritik diri sendiri hingga gagal melihat sisi positif diri bila melihat kelebihan orang lain yang berjaya di media sosial mahupun dalam arena mereka. Kita mula memperlekehkan diri sendiri dan membina fikiran negatif dalam diri. 
  17. Rasa tidak dihargai – bila usaha tidak mendapat pengiktirafan yang diharapkan, hati jadi mudah cemburu dengan kejayaan orang lain. Dendam mungkin akan timbul bila melihat orang ‘tersebut’ perlahan-lahan mendaki puncak kejayaan yang kita impikan.
  18. Pengalaman ditolak atau dikhianati – luka lama yang tidak sembuh menjadikan kita curiga berlebihan. Kita berpendapat bahawa semua orang adalah sama yang cuba mengambil kesempatan di atas kebaikan kita. jadi, kita lebih cenderung untuk kekal negatif bagi menjaga diri agar perkara sama tidak berulang.
  19. Tidak mengawal input minda – terlalu banyak membaca atau menonton berita negatif, gosip, atau drama yang penuh perasaan iri hati, sakit hati, sedih, marah atau cemburu. Berita-berita ini jika tidak ditapis, ia mampu membuatkan minda bawah sedar kita dilatih untuk percaya bahawa perkara negatif itu adalah normal dan perkara tidak baik yang sedang berlaku sekarang adalah biasa.
  20. Takut gagal – rasa takut ini membuat kita lebih fokus pada kelemahan berbanding peluang. Kita sukar mengawal otak dan minda untuk berani menghadapi cabaran bila sesuatu rintangan atau ujian itu datang. Pada kita, gagal itu tidak perlu ada.
  21. Mahukan kesempurnaan – Kita setkan dalam fikiran bahawa sempurna itu harus. Jika tidak sempurna, kena buat berkali-kali. Dan bila kita tidak berjaya dan melihat orang lain berjaya, fikiran negatif dan cemburu akan mula terbit dalam diri. Bukan itu sahaja, kita akan mula menyalahkan sesiapa sahaja atas ketidaksempurnaan yang berlaku.
Kesemua 21 sebab ini sebenarnya memberi gambaran bahawa fikiran negatif dan cemburu bukanlah sesuatu yang muncul tanpa punca. Ia lahir daripada hati yang tidak tenang, minda yang terlalu banyak dipengaruhi persekitaran, banyak berfikir bukan-bukan, sukar menerima ketentuan takdir serta sikap diri yang kurang menghargai apa yang sudah ada. Dengan memahami akar masalah ini, kita akan lebih mudah mengenali detik bila fikiran mula condong ke arah negatif, lalu mengambil langkah bijak untuk mengekangnya sebelum ia semakin menjerat jiwa. Bila kita biarkan terlalu lama rasa negatif dan cemburu ini dalam jiwa dan fikiran, ditakuti ia menjadi tabiat yang tidak baik bukan sahaja kepada diri tetapi orang keliling yang kita sayang, Hargai apa yang dilakukan oleh keluarga, teman rapat mahupun rakan sekerja. Mungkin apa yang mereka lakukan tidak sampai ‘expectation’ kita tapi belajarlah bersabar, menerima dan berterima kasih.

Daripada Anas bin Malik r.a, bahawa Nabi s.a.w bersabda:

لاَ يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ، حَتَّى يُحِبَّ لِأَخِيهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ

Maksudnya: “Tidak beriman (sempurna iman) seseorang itu sehingga dia kasih kepada saudaranya sebagaimana dia kasih kepada dirinya sendiri.”
[Riwayat al-Bukhari]

Akhirnya, mengawal fikiran negatif dan cemburu bukanlah soal menafikan emosi, tetapi soal bagaimana kita memilih untuk bertindak balas terhadapnya. Jika hati dibasahi dengan syukur, sangka baik, doa, zikir, ilmu agama dan usaha memperbaiki diri, maka emosi yang merosakkan ini tidak akan mampu bertahan lama. Jadikan setiap cabaran sebagai peluang untuk menguatkan iman dan keyakinan, kerana jiwa yang tenang dan redha akan sentiasa menemukan kebahagiaan walau dalam keadaan apa sekalipun.

Brazilian lemonade berkrim, minuman feveret rakyat Brazil

 


Assalammualaikum dan salam sejahtera. Setiap negara ada minuman feveret rakyatnya. Dan minuman lemonade dari negara Brazil ini berbeza dengan lemonade yang kita biasa minum. Penduduk negara Brazil menggunakan limau nipis sebagai lemonade mereka. Bukan itu sahaja, mereka meletakkan susu pekat dalam minuman ini. Rasanya memang lain sedikit tapi masih tetap berikan kesegaran dan wow bila minum.

Untuk minum ini, dua perbezaan ketara dari lemonade biasa. Pertama, guna susu pekat dan gula yang agak banyak. Kedua, setelah kisar, kena tapis dulu airnya untuk dapat pati minuman yang sedap dan segar.


Bahan-bahan:
Untuk minum 2 orang.
3 biji limau nipis (asingkan kulit dan buahnya)
4 sudu besar susu pekat
3-4 sudu besar gula
600ml air
Sedikit kiub ais

Penyediaan:

1. Potong kulit limau yang berwarna hijau dari isinya. Jika kulit putih yang tebal melekat pada buah, buang (yg putih ini lebih pahit banding hijau). Asingkan mangkuk buah dan mangkuk kulit.

2. Sediakan jug besar atau blender pengisar untuk kisar semua bahan. Masukkan limau, kulit limau yang hijau, gula dan air. Kisar sebentar dan kemudian baru mmasukkan susu pekat. Kisar sehingga lumat.


3. Setelah kisar, sediakan mangkuk atau jug minuman serta penapis. Perlahan-lahan, tuang bahan kisar tadi ke dalam penapis. Tekan-tekan sedikit untuk mengeluarkan pati ais dari hampasnya.

4. Setelah siap semuanya ditapis, masukkan ais kiub dalam cawan dan tuang air Brazilian lemonade berkrim ini.


**Jika anda rasa agak masam, tambahkan aje sedikit air gula ke dalam minuman dan kacau**

Syukuri akan nikmat sihat: Hadiah daripada Allah


Nikmat sihat adalah salah satu nikmat yang paling besar dalam hidup manusia. Namun, ia juga antara nikmat yang sering kita abaikan dan lupa untuk disyukuri. Ramai orang hanya mula sedar betapa berharganya memiliki tubuh badan yang sihat bilamana tubuh mula diserang sakit, tenaga makin menghilang dan bila satu persatu kebolehan yang dimiliki lenyap.

Bayangkan bagaimana kita menjalani hidup dalam keadaan sihat. Kita mampu bangun pagi, mandi, solat, mengaji, berjalan ke dapur, menyiapkan sarapan untuk keluarga dan melakukan aktiviti pagi dengan mudah. Kita boleh bekerja mencari rezeki, boleh menolong ibu bapa, boleh berkebun, mengemas rumah pada masa yang sama, badan kita masih boleh menerimanya kerja yang dilakukan tanpa rasa penat melampau. Sihat membolehkan kita melakukan semua itu dengan mudah, cepat dan teratur.

Namun, di sebalik kerja harian yang dilakukan itu, kita jarang benar berhenti dan merenung sebentar dan menyatakan dalam hati, ‘Alhamdulillah, aku sihat hari ini dan dapat buat macam-macam kerja’. Ayat ini terasa sangat penting pada saya bila menghadapi zaman covid dahulu dan menderita penyakit plantar faciitis dalam 3 bulan. Waktu itu, dapat bangun pagi dengan mudah, dapat angkat kaki ke bilik air, dapat berjalan kaki tanpa meletak tangan atau memegang sesuatu, adalah suatu nikmat yang tak terucap. Bila kaki beransur-ansur baik, happynya saya waktu itu, hanya Allah tahu. Berkali-kali saya berterima kasih pada Allah. Bukan sekadar ucapan, tetapi juga melalui tindakan.

Mengapa nikmat sihat itu besar?
Islam sendiri meletakkan kesihatan pada tempat yang mulia dan tinggi. Daripada Ibnu Abbas r.a., Nabi s.a.w pernah bersabda; “Dua kenikmatan yang sering dilupakan oleh kebanyakan manusia adalah kesihatan dan waktu lapang.” (HR al-Bukhari)

Hadis ini nampak ringkas tetapi sebenarnya sangat mendalam. Rasulullah s.a.w menegaskan bahawa ramai manusia terpedaya – mereka fikir sihat dan masa lapang akan kekal dalam jangkamasa lama. Padahal ia boleh hilang bila-bila masa dan sekelip mata. Pada hari saya perasan kaki saya semakin sakit dan sukar untuk bangkit dari tidur, saya teringat beberapa hari sebelum itu, saya lincah berjalan di KL mencari stok. Berjalan area Jalan TAR, turun naik tangga dan bawa beban berat di bahu adalah perkara biasa pada saya. Tetapi pada masa yang sama, saya terlupa yang sandle saya pakai semakin haus. Sudah tidak sesuai menampung berat saya yang berjalan dan membawa barang. Padahnya saya terima, kaki tidak dapat diangkat dan bergerak seperti biasa hanya kerana saya ambaikan keselesaan kaki.


Ujian kesihatan plantar faciitis ini juga bukan setakat mengganggu pergerakan dan fizikal saya tetapi juga mengganggu sedikit ibadah dengan Allah. Untuk membasuh kaki ketika wuduk menjadi cabaran, bila hendak rukuk. rasa ketat di bahagian peha ke bawah dan paling sengsara sekali bila hendak bangun dari sujud dan berdiri semula. Aduh!! Masa ni, memang terpaksa bergerak perlahan dan menggunakan sebelah tangan dan kaki yang kurang sakitnya.

Diakui, tanpa sihat, segala perancangan hidup seolah terbatas. Sakit menarik tenaga, mengikis

Brazilian Pastel de Carne, kudapan popular di Brazil yang semua bahannya ada di Malaysia

 

Pastel de carne, kudapan Brazil

Assalammualaikum dan salam sejahtera. Brazilian Pastel de carne adalah makanan jalanan (street food) yang sangat popular di Brazil. Ia sejenis kudapan pastri goreng nipis dan rangup, diisi dengan pelbagai bahan seperti daging kisar, keju, ayam, udang, atau pisang dengan coklat. Ia biasanya dijual di gerai pasar, terutama di “feira” (pasar mingguan tradisional Brazil). Saya terjumpa makanan kudapan Brazil ni masa sedang menonton Youtube tentang tempat-tempat menarik di Argentina dan Amerika Latin (kawan saya baru balik dari jalan-jalan di Argentina, Chile dan Brazil). Bila dah 'berjalan' dalam Youtube, secara tak langsung pemilik channel yang sharing info akan tunjukkan juga mereka makan apa dan apa yang menarik lagi di Amerika Latin. 

Mulanya saya nampak makanan orang peribumi mexico, Oaxaca, yang agak mudah dibuat. Namanya Tlayuda. Bahan nak buatnya boleh dapat lagi kat pasaraya besar. Cuma bab roti besar tu kita ganti dengan tortilla kita ajelah yang senang. Dan entah macam mana, saya tertengok tempat menarik di Brazil juga. Dan bila traveller tu makan street food yang dibawa oleh orang tempatan, saya macam excited nak cuba. Sebab bila dia terang inti bahan dan cara buat, 'Eh! macam senang'. So, saya searchlah makanan-makanan popular di Brazil yang orang patut cuba bila melancong. Dan rezeki, saya terjumpa kudapan pastel ni. Saya surveylah cara pembuatannya dan anda tahu, semua bahan nak buatnya ada kat Malaysia. Wow! Memang lagi terujalah nak cuba (nak pi Brazil macam takkan aje kan, so kita bawalah makanan Brazil masuk dapur).

Pastel ni, bila saya tonton satu Youtube, dia kata makanan ni asalnya bukan dari Brazil. Ia dari Jepun . Ia tercipta bila rakyat Jepun yang migrate ke Brazil pada tahun 1930-an. Untuk mencari rezeki, sebahagian daripada rakyat Jepun membuka gerai makanan kecil, dan mereka mula menjual sejenis makanan yang diinspirasikan daripada “gyoza” Jepun atau “spring roll” Cina.

Apabila mereka menyesuaikan resipi kepada citarasa tempatan. Mereka menggunakan kulit doh gandum nipis dan menggorengnya dalam minyak panas, lalu mengisi dengan bahan yang mudah didapati di Brazil iaitu keju, daging lembu, dan ayam. Dan lama-kelamaan, inti pastel ini jadi pelbagai mengikut peredaran zaman. 

Inti pastel saya, ada daging dan keju.

Pastel juga mendapat pelbagai versi mengikut negeri:
  • Pastel de carne (daging kisar)
  • Pastel de queijo (keju)
  • Pastel de frango com catupiry (ayam dengan krim keju)
  • Pastel doce (manis: pisang + coklat, dulce de leite)
Rasa pastel ni kalau ikutkan macam karipap kita aje cuma kulitnya ada letak cuka (sesetengah kedai di Brazil akan letak arak dalam 1-2 sudu gitu) dan saiznya besar (lebih kurang saiz novel kita). Doh pastel lebih lembut dan mudah koyak. Jadi, ada beberapa teknik kena hati-hati bila memasaknya. 

Ini saya kongsikan resipi Brazilian pastel de carne untuk anda cuba. Jika anda nak letak inti lain, terpulang. Anda boleh search di internet inti apa yang anda nak letak.

Bahan membuat kulit pastel

Bahan untuk kulit pastel (5 keping pastel besar):

Syahidnya Saleh Al-Jafarawi selepas gencatan senjata


 Assalammualaikum dan salam sejahtera. Innalillah hiwainna ilaihuroji'un. Hari ini, 13 Oktober, dunia dikejutkan dengan syahidnya Saleh Al-Jafarawi di Ghazzah. Di dibunuh dengan vest PRESS di dada dan ditembak 7 das tembakan sehingga meragut nyawa. Terkejutnya saya pagi tadi bila terbaca beritanya di medsos IG dan Threads. 

Mula-mula baca beritanya, terkebil-kebil saya nak hadam. 'Betul ke ni? Takan Saleh mati kot? Beberapa hari lepas baru lihat dan share vtt yang dia annpounce pada rakyat Ghazzah akan ceasefire'. Saya cari lagi berita. Tak sampai beberapa saat, nampak land of palestine, palestine on plate, Imam Omar Sulaiman, Musa al-Nuwayri dan ramai lagi yang share tentang kesyahidannya. Allah... tak tahu kenapa rasa sebak. Rasa sedih sangat sangat. 


Terbayang-bayang vtt dia masa mula-mula perang dulu di hospital al-shifa'. Dia laporkan tentang situasi di hospital, keadaan pesakit, pengeboman yang berlaku, keadaan kanak-kanak yang luka dan ada ibubapa mereka syahid dan juga akan ketakutan Saleh sendiri bila melihat banyaknya darah melukai para penduduk Ghazzah. 

Penduduk dunia mengenali beliau sebagai seorang yang ceria, berani, baik dengan kanak-kanak, punya suara yang merdu bila mengalunkan ayat al-Quran dan syair Arab juga kelantangannya menyampaikan berita kepada dunia akan kekejaman yang terpaksa di hadapi setiap hari oleh penduduk Ghazzah akibat kezaliman dan kekejaman zionis. Watak tenang dan ceria Saleh seringkali dilihat bila bersama rakan-

Masak fatty crab di rumah aje dah buat tukang masak n tukang makan happy


Assalammualaikum dan salam sejahtera. Rezeki saya sebulan lepas dapat cuba masak menu fatty crab yang popular. Ni semua gara-gara Mark Weins yang popular kat Youtube tu share dia makan ketam sedap kat area KL. Saya pun tengoklah apa ke nama makanan dan kedainya. Bila dah tengok dan tetiba ada rezeki dapat beli ketam dengan Ali ikan, jadinya saya skodeng resipi fatty crab ni kat internet. 

Syukur, Yatie Kitchen ada masak dan share resipi kat IG dia. Gigihlah saya soh suami cari sos plum kat supermarket depan rumah. Ialah, mana pernah saya guna sos tu masak-masak dalam rumah ni. Jumpa aje sos plum, esoknya mulalah operasi masak fatty crab. Ini saya kongsikan resipi untuk 2 ekor ketam ya.


Bahan:
2 ekor ketam dikerat dua
3 ulas bawang putih
9-10 tangkai cili padi
3 tangkai cili merah
2 sudu besar sos plum
1 liter air untuk merebus ketam & simpan air rebusannya
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar tepung jagung + sedikit air untuk mencairkannya
Garam secukup rasa

Penyediaan:
1. Masukkan ketam dalam kuali atau periuk dan masukkan air. Panaskan kuali dan bila air mendidih, masukkan ketam. Rebus ketam lebih kurang dalam 5-7 minit. Tutup api dan toskan ketam tapi air rebusan jangan buang. Simpan untuk dibuat kuah.

2. Kisar kasar cili merah, cili padi dan bawang putih. Panaskan kuali dengan api sederhana dan masukkan minyak. Setelah panas, tumis bahan-bahan kisar tadi hingga naik bau.

3. Kemudian, masukkan sos plum. Kacau sebentar dan biarkan ia sedikit garing. Setelah garing, masukkan air rebusan tadi dalam 1/2 liter atau 3 cawan. Masak sebentar hingga mendidih dan kemudian masukkan air berisi tepung jagung pula untuk melikatkan kuah.

4. Apabila dah mendidih, perasakan dengan sedikit garam. Kemudian, bila kuah dah memekat, masukkan ketam rebus tadi dan kacau hingga mesra lebih kerang 1-2 minit. Tutup api dan hidangkan fatty crab kita dalam mangkuk yang sedikit besar. Boleh nikmati dengan roti bakar atau nasi putih atau nasi goreng.



Kapal Conscience dan Thousand Madleens dipintas, aktivis pelayaran ditahan dan dikasari


 Assalammualaikum dan salam sejahtera. Rasanya seluruh dunia telah tahu yang flotilla 3rd wave yang membawa misi kemanusiaan dari kapal conscience dan thousand madleens telah dipintas tentera si zalim. Mereka dipintas di perairan antarabangsa dalam lingkungan 120 batu nautika dari Ghazzah pada 8 Oktober 2025, sehari selepas 2 tahun peperangan di Ghazzah meletus. Mereka mula menyerang flotilla kecil dan flotilla pertama yang kena adalah Gaza Sunbird. Tidak lama kemudian, flotilla lain pula dipintas. Kapal besar conscience yang membawa hampir 100 orang aktivis dipintas dan ditahan dengan menggunakan kapal dan helikopter. Wow! Bersungguh-sungguh depa nak tahan geng makcik-makcik dan pakcik-pakcik ni. 

No wonder mereka keluarkan ramai aktivis GSF semalam, rupanya nak masukkan geng-geng Freedom Flotilla Coalition pula. Namun, ada 6 lagi aktivis GSF geng si zalim ni tak keluarkan. Mereka adalah 3 rakyat Norway (2 lelaki 1 wanita), 2 rakyat Morocco (lelaki) dan 1 rakyat Sepanyol (wanita). Tak tahu mereka masih hold lagi 6 orang ni. Apapun, marilah kita sama-sama mendoakan untuk mereka. Berita malam tadi 9 Oktober menunjukkan mereka dihadapkan ke mahkamah di sana. 

Geng FFC & TMTG ni pula, bila dengar berita alhijrah, mereka semua telah dipenjarakan dan kemudian dikasari secara fizikal ole pihak penjara dan tentera. Namun, tidak mudah untuk mereka menahan FFC & TMTG ni. Melihat kepada video yang dikongsikan di media sosial, kapten kapal Conscience, sorang wanita berusia 68 tahun, telah nekad mempertahankan kapalnya dan menyatakan

Thousand madleens dan conscience pula membelah lautan demi kemanusiaan

 


Assalammualaikum dan salam sejahtera. 1 Oktober lalu, kapal besar Conscience yang membawa 8 orang rakyat Malaysia dan lebih 90 orang aktivis pakar perubatan, media antarabangsa, ahli parlimen dan lain-lain mula belayar dari Itali menuju ke Ghazzah yang semakin hari semakin tenang keadaannya. Kapal ini sepatutnya belayar awal tapi oleh kerana telah disabotaj di beberapa bahagian kapal, kapal ini terpaksa menangguhkan pelayaran dan perlu diperbaiki. Namun, takdir Allah mengubah segalanya bulan September 2025. 

Dalam pada semua mata menumpu perhatian pada para pelayar dan aktivis kemanusiaan yang belayar melalui GSF, Conscience dan Thousand Madleens telah berjaya merancang sesuatu. Doktor Fauziah yang kita semua sedia maklum merupakan wanita pertama Malaysia yang menyertai misi ke Ghazzah pada tahun 2016 dan beliau serta peserta lain seramai 12 orang telah diculik di perairan antarabangsa dan ditahan selama 42 jam di negara haram tersebut. Jika kita dengar podcast beliau di Youtube, kita akan rasa takut tapi bersemangat bila beliau berjaya mengharungi cabaran semasa atas kapal, ketika diculik dan ketika dalam tahanan. Pengalaman beliau yang satu ini bukan sahaja memberi motivasi kepada rakyat Malaysia yang lain tapi juga kepada orang awam di luar sana untuk sentiasa bersedia membantu bila pertolongan diperlukan dan perlu berani menghadapi kesukaran bila berhadapan dengan zionis yang jahat ini. 

Jika sebelum ini, mata dunia tertumpu kepada para peserta Sumud yang berusaha memecahkan kepungan menuju ke Ghazzah dengan 42 buah kapal, kali ini mata kita tertumpu pula kepada kapal besar Conscience dan 8 kapal kecil Thousand Medleens (sebelum ini ada 10 buah kapal tapi mungkin ada masalah teknikal yang membuatkan 2 lagi tidak kelihatan di tracker). Jika diikutkan, pada berita Jumaat lepas, mereka yang menaiki Conscience boleh sahaja sampai ke pantai G pada hari Ahad tapi oleh kerana kapal-kapal kecil Thousand Madleens sedikit mengambil masa untuk ikut serta maka, kapten kapal menurunkan sedikit kelajuan agar mereka semua dapat seiring menuju ke pantai G. 

Jika dilihat pada 6 Oktober ini, kesembilan-sembilan buah kapal sudah semakin menghampiri G.

Menu sihat wanita dan lelaki, ikan selar masak air asam


 Assalammualaikum dan salam sejahtera. Menus sihat ikan selar air asam jawa ni sesuai sangat dinikmati oleh semua yang ingin diet, suka lauk ikan dan orang yang sedang berpantang bersalin. Ya, pantang bersalin. Sebab, mertua saya selalu masak lauk ni bila ipar dan biras bersalin dulu. 

Lauk ni simple aje. Guna ajelah apa jenis ikan yang anda nak makan. Goreng dulu barulah letakkan dalam kuah air asamnya. Jika ikan anda tu besar, boleh kerat dulu. Kalau kecik, goreng sekor aje sesuai. Kalau nak guna ikan tenggiri, boleh keratkan ikut besar mana anda nak makan. 

Ini resipi lauk ikan selar masak air asam untuk 2 orang makan. Saya guna ikan selar 2 ekor dan sepotong ikan tenggiri (baki haritu).

Bahan:
2 ekor ikan selar keras dua (saiz besar)
1 biji bawang besar dihiris
6 ulas bawang putih dihiris
2 inci halia dihiris
1 tangkai cili merah dihiris
1 cawan air asam
2 sudu besar minyak masak

Penyediaan:
1. Lumur ikan dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga masak. Angkat dan tos. Letakkan dalam bekas sesuai.
2. Panaskan minyak dan kuali. Tumis bawang putih & halia sehingga sedikit kekuningan dan naik bau. Kemudian masukkan bawang besar dan cili. Tumis sehingga bawang besar layu.
3. Masukkan pula air asam jawa dan garam. Masak sehingga mendidih dan jangan lupa rasa. Padamkan api dan tuang kuah asam ini ke atas ikan. Siaplah lauk ikan kerisi masak air asam kita. Enak dimakan dengan nasi putih dan juga lauk sayur lain. 

Hari mendebarkan dunia. Flotilla dipintas dan aktivis Sumud ditahan


 Assalammualaikum dan salam sejahtera. Semalam, 2 Oktober 2025 adalah antara hari yang mendebarkan dunia. Seolah seluruh tumpuan penduduk dunia tertumpu pada misi Global Sumud Flotilla memecahkan kepungan rejim yang zalim. Mereka ingin melihat dan pada masa yang sama berharap agar ada kapal yang dapat terlepas dari kepungan dan berjaya menghantar barang bantuan kepada penduduk Gaza. 

Sebaik sahaja 6 flotilla diserang oleh tentera laut rejim, mereka yang berada di darat terutamanya di Itali dan UK mula memulakan demostrasi meluahkan rasa marah. Mereka sakit hati dengan apa yang telah dilakukan oleh kerajaan mereka dalam masa 2 tahun ini. Para pekerja pelabuhan di Itali seperti yang pernah ZRA maklumkan dalam awal pelayaran dulu, mula menunjukkan protes tanda ketidakpuasan hati mereka pada kerajaan dan mula menghalang sebarang penghantaran dan penurunan barang yang melibatkan negara haram penjajah terutama sekali berkaitan senjata. Perdana Menteri mereka secara terang-terangan menyatakan tiada faedahnya membantu dan menghantar bantuan kemanusiaan kepada rakyat Gaza. Namun, atas desakan yang terlalu tinggi dari rakyatnya, hendak tak hendak, dia terpaksa membenarkan penghantaran 1 kapal perang Itali untuk menjaga keselamatan rakyatnya di perairan antarabangsa sehingga border zon kuning. 

Dan semalam, selepas malam pertama para aktivis dan pelayar memasuki zon merah pertama, mereka diganggu dengan hanya 1 kapal tentera laut penjajah. Masa ni, walaupun flotilla berada dalam perairan antarabangsa, mereka sudah mula menunjukkan belangnya. Dan malam kedua, memasuki jam 3 pagi, beberapa flotilla dipintas dan aktivis ditahan. Waktu ini, semua mata tak kita di mana berada mula melihat kepada apa yang dirakamkan oleh kamera flotilla yang ada. Semua orang dapat melihat serangan 'tembakan air' yang dibuat oleh kapal penjajah. Rakyat dunia juga melihat betapa tentera penjajah menghalakan senapang kepada orang awam dan mengeluarkan komen menyatakan 'see you in jail' (ucapan dicakap ketika radio flotilla dipintas). 

Grup kawan-kawan sekolah saya yang mulanya diam tapi lepas saya sharekan Red Alert tentang GSF, masing-masing sahut-menyahut bercerita. Dan seorang kawan menyatakan, "tak pernah aku seistiqomah

Global Sumud Flotilla dipintas, disekat dan ditahan tentera penjajah


 Assalammualaikum dan salam sejahtera. Bangun pagi tadi untuk subuh, dalam bilik air dah teringat para pelayar Global Sumud Flotilla. Mana taknya, sebelum tidur, tengok tracker sumud nusantara dulu. Kelihatannya mereka belayar elok cuba memasuki red zone kedua. Saya berdoalah apa yang patut untuk semua. Sambil nunggu azan habis berkumandangan, terus saya capai phone. Tengok berita mereka di telegram. Allah!! Kapal Alma dah dipintas, disekat dan ditahan para pelayar mereka. Saya tengok jam dikemaskini. 2.54 pagi. Hampir jam 3 pagi waktu Malaysia mereka ditahan. 

Seingat saya, dalam kapal Alma, kapal utama Global Sumud Flotilla, ada committee mereka. dalam kapal ni ada Greta Thunberg dalam tu, ada Yasemin Acar, Tadhg Hickey, Thiago Avila, Mandla Mandela (cucu Nelson Mandela), Musa al-Nuwayri (pengasas Cinta Salam Malaysia), 2 orang lagi rakyat Malaysia dan beberapa lagi warga negara lain. Melihat kepada video yang tersebar di instagram,youtube, tiktok dan medsos lain, cara mereka ditahan sama seperti apa yang telah dijangka. Mereka ditahan di perairan antarabangsa. Kalau ikutkan pun, kapal-kapal tak pergi pun negara haram isnutrel tapi terus ke pantai Gaza hak milik palestin. So, takde kena mengena dan sebab mereka nak tahan. Plus, kalau ikutkan undang-undang, GSF ada hak untuk meneruskan pelayaran ke bumi Gaza atas dasar ini:

1. Konvensyen Geneva IV Artikel 59 - Menjamin laluan bebas bagi penghantaran makanan, ubatan dan bekalan kemanusiaan lain kepada penduduk awam.

2. Manual San Remo Para. 103 - Sekatan laut hanya sah jika tidak menyebabkan kebuluran beramai-ramai atau menafikan hak penduduk awam mendapatkan bantuan

3. Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) - Dalam kes South Africa vs Isnutrel, ICJ memerintahkan isnutrel membuka laluan darat dan membenarkan kemasukan bantuan kemanusiaan berskala besar. Perintah ini sah dan mengikut undang-undang antarabangsa. 

4. Resolusi Majlis Keselamatan PBB (UNSC) - Menuntut pengaksesan kemanusiaan segera dan tanpa halangan demi mencapai gencatan senjata berpanjangan. 

Selagimana flotilla membawa bantuan kemanusiaan sahaja, serangan atau rampasan ke atas kapal tersebut boleh dianggap pelanggaran undang-undang antarabangsa dan berpotensi sebagai jenayah perang 

Empat info ini anda boleh dapat pencerahan di medsos Sumud Nusantara. Kiranya, kita orang awam, belajar sesuatu tentang apa yang berlaku dan bagaimana perlanggaran hak telah dibuat. 


Pertama kali melihat Red Alert ni, hati dah berdebar-debar. Risaukan mereka, risaukan juga harapan rakyat Gaza yang sangat memerlukan pertolongan. Masa ni berharap sangat adalah hendaknya kapal-kapal lain dapat belayar masuk ke pantai Gaza. 


Rupanya mereka sudah siapkan video memaklumkan diri mereka ditahan oleh penjajah bila waktu tersebut benar-benar terjadi. Lihat di Tiktok pun, pelayar dari kapal Serius juga begitu. Mereka buat video untuk maklumkan orang ramai. 

Kapal-kapal Global Sumud Flotilla telah memasuki separuh zon kuning


 Assalammualaikum & salam sejahtera. Malam tadi, bila tengok medsos Global Sumud Flotilla dan saluran berita nasional, katanya kapal akan mula belayar masuk zon kuning dalam jam 9.15 malam (waktu Malaysia). Risau juga rasa hati masa tu. Suami yang baru balik kerja dan keluar bilik air lepas berwuduk, saya maklumkan. Dia pandang jam dan diam. Kami solat isyak berjemaah dan bila rakaat akhir, rupanya suami baca doa qunut nazillah. Rupanya dia risau juga tapi pada Allah kami minta semua pelayar tidak menghadapi ancaman yang merbahaya. 

Dan pagi tadi, bila dah buka phone, saya lihat di IG, Nadir Al-Nuri maklumkan mereka dah nak sampai ke konvoi kapal-kapal lain. Dari kepekatan malam, nampak sinaran cahaya seperti kelip-kelip di kejauhan. Itulah kapal-kapal GSF. Dan tadi, bila masak, dengar Youtube. Kapal dinaiki ZRA ada masalah enjin yang teruk. Tidak boleh belayar. Jadinya terpaksa ditarik oleh kapal lain yang berhampiran. 

Dan sekarang, jam 6.30 petang waktu Malaysia, kapal-kapal GSF sudah belayar separuh dari zon kuning yang ditanda. Khabar dari berita MAPIM tadi, mungkin, jika tiada aral, kapal-kapal GSF akan masuk ke zon merah dalam 23 jam dari sekarang. 

Zon merah ini mereka bahagikan kepada 3 bahagian juga. Bahagian pertama, area kawasan kapal Madleen, Handala dan Mavi Marmara pernah ditahan. Bahagian kedua pula, di penghujungnya, kapal Rachel Corrie pernah ditahan. Bahagian ketiga pula, bahagian yang semakin hampir dengan Gaza, iaitu mengikut perkiraan Sumud tracker, mengambil masa 1 hari 9 jam untuk sampai ke persisiran pantai Gaza. 

Dalam seminggu ini, pastinya semua mata penduduk dunia yang mengikuti perkembangan di Palestin, Gaza dan Global Sumud Flotilla akan melihat apakah para belayar dapat belayar dengan selamat atau sebaliknya. Namun, setiap orang pastinya mendoakan para pelayar selamat dan lebih-lebih lagi bantuan dapat disampaikan pada penduduk Gaza yang memerlukan. Ya Allah, lindungi mereka semua, kasihanilah mereka semua. 

Gulai lemak cili padi cendawan kukur, lauk kampung yang terangkat rasanya


 Assalammualaikuk dan salam sejahtera. Akhirnya, gulai lemak cili padi cendawan kukur kembali di dapur Nilai. Alhamdulillah, rezeki masa pergi ke Temerloh 2 minggu lepas, di pasar sehari Temerloh, ramai peniaga jual cendawan kukur. Subhanallah, rasa seronok sangat. Sebab dah lama tak makan gulai ni. Kat Nilai, susah nak dapat cendawan ni. Kalau cendawan tiram or cendawan enoki, banyaklah. Ngeee...

Apa lagi, belilah satu plastik kecil yang harga satu cup dalam RM5. Takdelah nak beli banyak bila dah tinggal berdua aje ni. Godek balik resipi lama dan resipi orang lain di Youtube, nampak lebih kurang sama, so, kita masaklah. Ini resipi penyediaan gulai lemak cili padi cendawan kukurnya. 

Bahan:
200 gram cendawan kukur segar, bersihkan dan rendam
1 genggam ikan bilis direndam seketika & toskan
2 batang serai, diketuk
1 keping asam gelugor
500ml santan
Garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar halus:
1/2 cawan cili padi
1 inci kunyit hidup
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Penyediaan:
1. Toskan cendawan kukur, kemudian cuci sekali lagi sambil ramas-ramas cendawannya. Nak bagi cendawan tu lembut. Kemudian basuh bersih, bilas dan tapis.
2. Masukkan cendawan, serai dan bahan kisar halus ke dalam kuali. Gaul rata. Tuang santan sedikit dan masak hingga mendidih. Kacau sekali sekala. Tambahkan ikan bilis dan asam keping. Masak hingga cendawan lembut.
3. Kemudian, tuang pati santan, kacau rata dan perasakan dengan garam & gula secukup rasa. Kacau sehingga mendidih dan masak. Lebih kurang dalam 4-5 minit. Tutup api dan siap untuk dihidang gulai lemak cili padi cendawan kukur kita. Enak dimakan dengan nasi putih, ayam goreng kunyit atau ikan goreng kunyit. 



Global Sumud Flotilla diserang dron dan kapal tentera dari Itali dan Sepanyol datang membantu


 Assalammualaikum dan salam sejahtera. Beberapa hari ini dunia digemparkan dengan demostrasi besar di seluruh Itali. Tidak lama kemudian, 24 September tarikh di Malaysia, lebih dari 10 dron telah mengganggu para peserta / aktivis Global Sumud Flotilla berhampiran perairan Greece. Beberapa kapal mengalami sedikit kerosakan, beberapa objek tidak dikenali dijatuhkan oleh dron dan komunikasi terganggu buat beberapa ketika di antara kapal-kapal. Ini membuatkan bukan sahaja Malaysia tetapi seluruh masyarakat antarabangsa berasa tidak puas hati dan risau akan keselamatan para aktivis. Namun begitu, para aktivis menyatakan bahawa semua itu telah dijangka akan berlaku sebaik sahaja mereka semakin hampir dengan zon kuning menuju Gaza. Pelbagai serangan bakal dihadapi sebaik menghampiri perairan. Cuma mereka merasakan, kali ini, si zalim bertindak lebih jauh di mana para aktivis / pelayar Sumud masih jauh dari zon kuning. Mereka bertindak di perairan antarabangsa yang sepatutnya tidak ada gangguan.

Memetik laporan Al-Jazeera, aktivis / pelayar dari Brazil, Tiago Avila, memaklumkan di Instagram  tengah malam Rabu bahawa sepuluh serangan mensasarkan beberapa buah kapal dengan bom bunyi dan suar letupan, malah disembur bahan kimia yang disyaki serbuk pemedih mata. Aktivis dari Amerika Syarikat, Greg Stoker berkata, kapalnya di perairan Crete turut menjadi sasaran. “Kapal kami diserang oleh dron yang menjatuhkan bebola kecil di dek. Beberapa kapal lain turut mengalami hal yang sama. Radio VHF kami diganggu dan mereka mula memutarkan lagu Abba,” katanya di Instagram.

Melihat kepada apa yang berlaku pada para aktivis dan rakyat Itali yang berada di atas kapal bagi melakukan misi kemanusiaan ini, kerajaan Itali tidak sampai 24 jam telah menyatakan kesediaan untuk melindungi para peserta di sepanjang pelayaran di kawasan laut terbuka di Lautan Mediterranean. Mereka bukanlah sepanjang perjalanan menemankan cuba sehingga ke sempadan yang mereka rasa perlu bagi memastikan tiada lagi dron-dron pengacau mengganggu orang awam yang hanya menghantar bekalan makanan dan ubat-ubatan serta susu bayi. 




Si zalim ni ada bagi idea agar barang bantuan diserahkan di pelabuhan Askelan dan nanti mereka distributekan ke orang Gaza. Kau ingat kita orang nak percaya sangat ke. Selama ni barang bantuan korang sekat kat pintu masuk Rafah, lori yang bawa bekalan korang bom, kanak-kanak, wanita, orang dewasa yang bawa tepung ditembak, segala bentuk makanan hatta susu bayi korang sekat itu belum lagi

10 sebab adakala orang dewasa sukar untuk bersyukur

Rasa syukur adalah salah satu nilai murni dalam agama dan budaya kita. Ia menjadi kunci ketenangan hati dan kesejahteraan hidup. Namun, dilihat ramai orang dewasa sukar untuk benar-benar menghayati rasa syukur dalam kehidupan seharian. Ini dapat dilihat melalui beberapa faktor penyumbang yang membuatkan mereka kurang bersyukur atau sukar bersyukur. Hasil penemuan yang ingin dikongsikan ini ditemui berdasarkan daripada kajian yang dijalankan oleh beberapa buah universiti dan badan berautoriti seperti University of California, University of Pennsylvania, Harvard Health Publishing dan Universitas Yudharta Pasuruan. Hasil kajian mereka menunjukkan ‘ada sebab’ mengapa orang dewasa yang dikira matang sukar untuk bersyukur dalam satu-satu situasi.



Di sini, saya senarai 10 sebab mengapa orang dewasa sukar atau kurang untuk bersyukur. Dan jika dalam senarai ini ada pada diri kita sendiri, akui dan berusahalah untuk perbaiki.

  1. Terlalu fokus kepada apa yang belum dimiliki: Ramai orang dewasa cenderung memikirkan apa yang mereka belum capai — pekerjaan yang lebih baik, rumah lebih besar, kewangan lebih kukuh, pasangan yang sempurna. Fokus yang berlebihan pada kekurangan ini membuat mereka lupa untuk menghargai nikmat yang sudah sedia dimiliki. Kita berasa cemburu akibat frasa ini, ‘Aku juga dah bekerja keras tapi kenapa tak dapat seperti dia?’
  2. Tekanan hidup yang berterusan: Tanggungjawab membesarkan anak, membayar hutang, menjaga ibu bapa, serta beban kerja menyebabkan ramai berada dalam keadaan tertekan. Tekanan yang berterusan tanpa rehat yang diperlukan membuatkan mereka sukar berhenti sejenak untuk merenung dan bersyukur. Kita sendiri ada waktu mengalami situasi ‘burn-out’. Apa yang penting, ita perlu belajar untuk berehat seketika dan minta bantuan Allah.
  3. Kecenderungan membandingkan diri dengan orang lain: Dengan adanya media sosial, perbandingan menjadi lebih mudah dan lebih kerap. Melihat pencapaian, gaya hidup, atau kebahagiaan orang lain boleh menimbulkan rasa iri hati yang menenggelamkan rasa syukur terhadap nikmat sendiri yang dimiliki. Sebenarnya kita ada apa yang mereka tidak ada cuma kita sendiri yang membiarkan diri hanyut dengan cemburu tanpa sempadan.
  4. Tidak ada masa untuk merenung dan refleksi diri: Jadual yang sibuk, kerja yang seperti tidak ada hentinya, membuatkan orang dewasa kurang ruang untuk berfikir mendalam dan tenang. Tanpa masa untuk merenung dan menghargai, kita jarang menyedari nikmat harian yang sering dianggap biasa. Sebagainya contoh, kita lupa untuk hargai sepasang mata yang membuatkan kita mudah untuk melihat, membaca dan memudahkan pergerakan (lihat mereka yang buta, pasti mereka bergerak dengan hati-hati).
  5. Pengalaman silam yang menyakitkan: Trauma, kekecewaan, atau pengkhianatan boleh meninggalkan kesan mendalam pada hati. Orang dewasa yang pernah terluka, tersakiti, teraniaya mungkin sukar mempercayai bahawa hidup masih penuh dengan nikmat yang patut disyukuri. Ingatkan diri, Allah ambil sesuatu adalah untuk menggantikan sesuatu yang lebih baik. Kuncinya? Sangka baik pada Allah.
  6. Sikap merasa layak (entitlement): Ada yang beranggapan mereka “patut” memiliki lebih baik dalam hidup. Sikap ini membuatkan kita akan sering marah-marah dan rasa tidak cukup. Bukan itu sahaja, sikap ini menjadikan apa yang sudah ada kelihatan tidak mencukupi dan ini

Kudapan korea wanja-jeon (bergedil daging dan tauhu) buat peminat daging suka menu ini


 Assalammualaikum dan salam sejahtera. Kali ni saya cuba masak kudapan korea wanja-jeon atau dalam Bahasa Melayu kita panggil bergedil daging dan tauhu. Kenapa saya panggil bergedil? Sebab cara penyediaannya lebih kurang sama cuma bergedil kita guna kentang, daging sikit dan hirisan daun bawang kemudian dicelup dalam telur manakala wanja-jeon guna daging kisar, tauhu putih lembik tu dalam 1/3, ada bawang dan disalut dengan tepung dahulu baru disalut telur. Kalau ikutkan lebih kurang macam meatball juga.


Menu ni saya kenal masa ternampak kat dalam Youtube Maangchi. Layanlah Youtube dia sambil makan nasi tengahari. Bila tengok bahan dia macam mudah aje, tu yang cuba. Sedap jugalah. Nak kudap gitu boleh, nak cicah sos gitu pun, nak makan dengan nasi atau bihun sup pun boleh. 

Ini resipi kudapan Korea wanja-jeon tu. Yang penting dalam ni mestilah daging dan tauhu.

Bahan:
300gm daging cincang
120gm tauhu lembik / 1/3 tauhu diperah airnya (guna tisu tebal atau kain untuk perah tauhu) 
1 biji bawang besar didadu kecil
1 ulas bawang putih dicincang halus
1 tangkai daun bawang dicincang 
2 sudu besar lobak merah didadu halus
1/2 sudu kecil kicap masin
1/2 sudu kecil minyak bijan
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil lada hitam kisar
2 sudu kecil bijan yang disangai
3 biji telur (1 letak dalam daging & 2 lagi untuk salutan)
3 sudu besar tepung gandum
Sedikit minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan membuat wanja-jeon


Penyediaan:
1. Sediakan satu mangkuk besar. Masukkan daging cincang, tauhu tanpa air, 1 biji telur, bawang besar,

Orang yang sentiasa bersyukur memiliki 14 kekuatan ini dalam diri


Meletakkan diri dalam situasi sentiasa bersyukur tak mudah. Tapi orang yang sentiasa bersyukur memiliki 14 kekuatan diri yang tiada pada orang yang sentiasa berfikiran negatif, menyalahkan takdir, dengki mahupun cemburu. 14 kekuatan ini dicungkil berdasarkan pada kajian yang dijalankan oleh universiti, mereka yang telah lama menulis jurnal kesyukuran dan mereka yang berusaha untuk sentiasa bersyukur kerana mengikut perintah Allah (ada beberapa ayat dalam al-Quran menyatakannya).

Jika anda pernah mengalami kemurungan, rasa dengki atau cemburu dalam diam pada orang lain, tak gembira dengan hidup, rasa diri tidak sebagus orang lain atau apa sahaja yang berkaitan emosi negatif ini, lekas-lekas anda cari solusinya. Ini kerana kelompok rasa emosi negatif ini perlahan-lahan akan memakan kebabahagiaan, ketenangan dan kegembiraan anda. Bukan itu sahaja, ia akan turut menjangkiti orang yang berada di sekeliling anda juga secara tidak langsung.

14 kekuatan dimiliki oleh orang yang sentiasa bersyukur
  1. Perasaan bersyukur membantu mengalihkan tumpuan rasa cemburu, dengki, sakit hati kepada rasa berterima kasih, sangka baik pada Allah dan sabar.
  2. Orang yang sentiasa bersyukur akan mendapati diri mereka ada banyak perkara yang menggembirakan boleh dihargai dan dimiliki. Mereka akan dengan pantas mengingatkan diri bahawa mereka memiliki kelebihan yang tidak ada pada orang lain yang mahukannya (bukan riak tapi mengingatkan diri).
  3. Ucapan terima kasih daripada kita kepada orang lain memberi kesan positif pada kimia otak kita dan orang sekeliling yang menerimanya.

Global Sumud Flotilla terus belayar menuju Gaza

 


Alhamdulillah, kapal-kapal di bawah projek Global Sumud Flotilla semakin maju menuju ke Gaza. Mereka yang bergerak dari Barcelona, Tunis, Genoa & Sicily sekarang semakin ramai mula berkumpul di laut antarabangsa menuju ke tempat yang dituju. Mereka yang berada dalam kapal ini sudah semestinya jelak dan benci dengan apa yang berlaku hampir 2 tahun ini ke atas penduduk Gaza. Mana mungkin mereka dan kita duduk berdiam diri melihat kekejaman yang berlaku terhadap orang awam dan bumi anbiya' itu. 

Para aktivitis yang mempunyai latar belakang yang pelbagai ini bergabung tenaga, masa, wang ringgit dan kepakaran demi merealisasikan penyampaian bantuan kemanusiaan seperti ubat, makanan dan keperluan asas lain kepada rakyat Gaza yang terkepung. Namun, urusan mereka ini tidak mudah. Bukan sahaja perlu berhadapan dengan keadaan cuaca dan laut tidak menentu tetapi juga serangan tidak terduga oleh mereka yang tidak mahu melihat projek ini berjaya. Setibanya kapal yang belayar dari Barcelona tiba di Tunisia, dua insiden merbahaya telah berlaku. Dua kapal telah diserang oleh dron di pelabuhan ketika waktu malam iaitu kapal Familia Madeira dan Alma. Alhamdulillah tiada sebarang kecederaan namun ia menunjukkan bahawa pihak jahat sudah mula melancarkan operasi mereka untuk menyekat kemasukan kapal-kapal ke laut Gaza. 

Menurut berita luar, ada beberapa kapal kecil dan agak lama ditarik penyertaannya kerana dibimbangi tidak dapat meneruskan perjalanan akibat cuaca yang tidak menentu dan berisiko ke atas nyawa pelayar-pelayar di atasnya. Bukan itu sahaja, dikatakan beberapa perubahan pada haluan telah dibuat bagi mengatasi ancaman logistik dari pihak-pihak yang bersekongkol. Dan melihat pada berita di media sosial, semakin banyak kapal-kapal telah berkumpul di perairan antarabangsa untuk sama-sama menuju ke Gaza. Para pelayar yang tiba awal dan sedang menunggu kapal-kapal lain, mereka melakukan beberapa aktiviti tertentu dalam mengisi masa yang ada. Beberapa latihan turut dilakukan di atas kapal dalam menyiapkan diri berhadapan dengan tentera zionis yang pastinya tidak begitu baik melayan para aktivis yang datang.



Hari ini, bila lihat kepada tracker yang ada di laman web Global Sumud Flotilla, sudah ada 50 kapal belayar menuju ke Gaza. Ada yang masih belayar dan ada yang sedang menanti. Diberitakan juga oleh Berita Alhijrah tadi, kapal yang dinaiki oleh saudara Nadir al-Nuri dan wartawan Berita Alhijrah, baru sahaja belayar. Moga pelayaran mereka semua dapat bergabung dengan kapal-kapal lain di laut Maditeranean. Moga usaha mereka semua dalam lindungan Allah dan Allah membantu mereka di saat-saat sukar sama ada di laut mahupun ketika sudah tiba di Gaza.

 

Ayam goreng Korea rangup di luar lembut di dalam

Ayam goreng Korea yang rangup

 Assalammualaikum dan salam sejahtera. Kali ni saya cuba masak ayam goreng korea atau dikenali sebagai Yangnyeom-tondak, yang dikatakan originalnya mestilah rangup di luar dan lembut di dalam. Saya terjumpa resipi ni masa tengah skodeng Youtube masak 2 bulan lepas. Masa ni, abah dah sakit dan baru selesai pembedahan pertama. Jadinya, hati rasa lega sikit. 

Dan bila pembedahan kedua juga berjaya, Alhamdulillah, saya carilah resipi ayam goreng korea ni. Bukan apa, suami jenis yang makan ayam jadi, as his wife, kenalah cari menu yang dia suka makan. Dan hari abah meninggal (sehari sebelum tu dia ok aje), paginya, saya singgal AEON untuk beli skit barang dapur dan juga gochujang. Saya dah bercadang nak buat menu ayam ni beberapa hari lagi. Tapi, takdir Allah tiada siapa tahu. Udahnya, selepas sebulan seminggu, barulah saya dapat guna pes gochujang ni. Itupun, masa masak, teringat-teringat kat dia. Selalu abah akan ke dapur dan tanya, "Masak apa tu?" atau sebelum ke bilik air, dia akan jengah menantu dia ni masak apa hari tu bila lama sangat kat dapur. Takpelah, itu semua kenangan baik yang ada. Ingatlah sampai bila-bila.

Ok, resipi ni saya dapat dari Youtuber Korea nama Maangchi. Saya pernah guna resipi dia juga untuk buat pajeon ayam dan makanan laut. Kali ni, saya guna resipi dia juga untuk ayam goreng korea rangup ni. Rupanya, untuk dapatkan ayam yang rangup versi korea, kenalah guna cara menggoreng dua kali dan juga telur untuk sadur keseluruhan ayam dan tepung. Elakkan guna air ya. 

Ini saya kongsikan resipi maangchi. Oh ya, bab saiz ayam tu, ikut suka andalah nak besar ke, kecik ke, sedang ke. Janjinya, bahan semua ada.

Bahan-bahan untuk ayam goreng korea

Bahan untuk ayam goreng:
10 ketul ayam siap dipotong
1/2 cawan tepung ubi kentang
1/4 cawan tapung gandum
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil lada hitam kisar
1/2 sudu kecil baking soda
2 biji telur ayam
1 sudu besar bijan yang disangai



Bahan untuk sos saduran ayam:
3 ulas bawang putih ditumbuk
2 sudu besar minyak masak
1/3 cawan sos cili
1/4 cawan gochujang
2 sudu besar gula
2 sudu kecil cuka

Penyediaan:
1. Dalam mangkuk besar, masukkan tepung ubi kentang, tepung gandum, garam, lada hitam, baking

Air limau asam boi, air yang bukan setakat sedap tapi menggamit memori


 Assalammualaikum dan salam sejahtera. Air limau asam boi ni memang femes kalau kita makan kat kedai tomyam atau restoran Melayu. Air masam-masam manis ni memang menyegarkan bila dah sedut atau hirup sejuk-sejuk. 

Dan, air ni pun ada nostalgianya dengan arwah ayah mertua. Pernah saya buat air ni tahun lepas dalam satu jug kecil. Siap aje, terus saya cakap ke abah, "Abah, fisyah ada buat air limau satu jug. Ada dalam fridge tu. Nanti amik ajelah." Dan udahnya, seharian dia dok ulang alik bukak tutup peti air. Dan esoknya, bila saya buka fridge, tengok-tengok dah kosong jug tu. Laa... suka rupanya air ni.

Ini saya kongsikan resipi air limau asam boi satu jug kecil. Anda bolehlah cuba buat untuk keluarga tersayang. 

Bahan:
4 biji asam boi
6 biji limau kasturi
5 sudu besar gula putih
1 cawan air panas
2 liter air sejuk / air biasa
1 mangkuk kecil kiub ais

Penyediaan:

1. Rendam asam boi dalam air panas dalam 3 minit. Kemudian, masukkan dalam air dan asam boi ke dalam jug. Masukkan pula gula. Kacau sehingga gula larut.

2. Masukkan pula perahan limau kasturi dan beberapa kulit limau yang diperah ke dalam jug. Masukkan pula air sejuk. Kacau hingga mesra dan masukkan pula air kiub. Kacau sekejap dan sedia untuk dinikmati air limau asam boi kita. 

Mi segera goreng mudah masak, tetamu datang mesti laku keras bila hidang


 Assalammualaikum dan salam sejahtera. Bila masak mi goreng segera ni (dulu kita panggil maggi goreng mamak tapi sejak boikot pada isi G & P, kita guna aje apa sahaja brand yang sesuai) mesti teringat kali pertama saya cuba masak dan hidangan ni laku keras bila buka puasa sampaikan arwah FIL tak sempat merasa. Esok paginya, dia request soh masak lagi mi segera goreng ni untuk buka puasa tapi kena lebih sikit sebab dia tak dapat makan semalam. Sanggup tu dia & MIL keluar duit beli barang masak asalkan dapat makan mi segera ni dan famili lain pun dapat makan juga. First time lah masa tu, masa 6-7 paket mi segera. Rasa macam Hulk Hogan kejap bila kena gaul sekuali penuh mi & isinya. 

Kali ni, saya kongsikan sekali lagi resipi mi segera goreng plus ada penambahan bahan & tip skit. 

Bahan-bahan untuk 4 orang makan:
4 paket mi segera (boleh aje guna apa sahaja brand yang kita tak boikot)
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dicincang
2 sudu besar cili giling (Jika nak pedas, bolehlah tambah)
2/3 cawan air
1 biji tomato potong kasar
2 keping isi ayam dipotong kasar 
1 keping fish cake / 6 biji fish ball dipotong kasar
1 biji kentang dipotong dadu & siap digoreng
4 perencang mi segera
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 biji telur
1 biji tauhu basah
6 tangkai bak  choy dikerat kasar
1 sudu besar kicap pekat
Minyak untuk menumis
*Guna kuali besi tebal yang besar & warna hitam tu. Hasil akan lebih seperti kat kedai mamak*

Penyediaan:
1. Rebus mi segera dahulu dan toskan. Ketepikan dan kemudian, panaskan 1/3 cawan minyak dalam kuali. Setelah panas, goreng kentang yang didadu tadi sehingga nampak separuh garing. Angkat dan ketepikan. 
2. Dalam kuali sama, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau dan sedikit garing. Kemudian masukkan cili giling. Kacau sebentar dan masukkan air dan tomato. Kacau lagi dan biarkan cili masak sebentar. Setelah mendidih agak lama dan kelihatan sedikit garing masukkan perencah mi segera.  Tambah sedikit air jika kering. Masukkan ayam yang dipotong  kasar itu, kacau sebentar dan biarkan ia masak seketika. 
3. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili. Kacau hingga mesra. Bila mendidih, masukkan pula fish cake / fish balls. Tambah sedikit air dan kacau. Biarkan masak sebentar. 
4. Ketepikan bahan tadi dalam kuali dan masukkan pula 2 biji telur. Masak sebentar dan pecah-pecahkan ia macam buat scramble eggs tu. 
5. Bila telur dah 3/4 masak, masukkan mi segera yang telah ditoskan tadi berserta dengan sayur bak choy. Kacau sekejap dan kemudian, ramas sebiji tauhu tadi atas mi segera dalam kuali. Masukkan juga kicap pekat atas mi. Kacau semua bahan agar sekata dan sedikit garing. Masukkan pula kentang goreng didadu tadi dan kacau sehingga mesra. Bila anda dah puas hati dengan warna dan kegaringan yang diinginkan, bolehlah angkat mi segera goreng kita dan letakkan dalam pinggan atau mangkuk besar. Taburkan dengan sedikit daun bawang atau hirisan cili merah.Siap mi segera goreng kita yang ala mamak untuk dinikmati.

Pulangnya ke rahmatullah ayah mertua yang baik (Part 4: Kondisi abah memburuk dan perlu pembedahan ke-2)


Assalammualaikum dan salam sejahtera. Hampir sebulan ayah mertua baik saya dijemput Allah. Kali ni, saya sambung semula kisahnya bermula dari dia ke hospital hanya untuk cabut benang jahitan di kepala hingga dia terpaksa buat pembedahan kali ke-2.

23 Julai 2025, Hari ni abah ada appointment doktor. Untuk cabut benang di kepala pada jahitan pertama. Masa ni abah ok lagi. Boleh naik kereta seperti biasa, boleh menyandar dan berbual dengan orang keliling meskipun tak seramah masa sihat. Bila kena menunggu untuk jumpa doktor, ok aje abah waktu ni duduk kat kerusi roda. Masa doktor cabut jahitan tu, dia ada reaksi sakit tapi boleh tahan lagi. Masa ni kami rasa lega. 

Abah masa ni kalau orang lihat, dia ada potensi untuk sembuh

24 Julai 2025, Hari ni abah demam. Biras saya inform famili. Jadinya suami, biras n anak dia bawa abah pi klinik hospital Aurelius semula. Nak dapatkan rawatan biasa sahaja awalnya. Jam 10.43 suami inform, BP abah naik 187/85 utk 1st dan 163/87 untuk kali kedua. Abah kena tahan kejap kat hospital untuk drip air dan check darah. Tak lama kemudian, jam 1.14 abah kena buat x-ray. Doktor kemudiannya inform abah ada jangkitan kuman di paru-paru dan paru-paru berair sedikit. Abah kena warded semula. Allahu Akbar. Masa ni kami berharap abah dapat lawan kuman yang 'kacau' dia dan luka di kepala abah dapat sembuh elok. Tapi masa ni kelihatan abah makin melemah. Nak bernafas pun kena guna nebulizer. Bila nak makan benda pejal skit macam roti, dia tersedak. 


Dalam jam 4.25, abah dipindahkan ke wad sharing dengan sorang lagi pesakit lain. Masa ni abah dah tak banyak cakap. Anak sedara yang pergi ziarah pun inform yang atuk nampak banyak menung. Dan waktu ini juga, ada ketika, abah silap sebut nama. Dia jumble up dengan entah nama siapa-siapa. 

25 Julai 2025, Awal pagi tadi, rezeki abah, dia dapat pindah ke bilik seorang. Ada kekosongan. Tak lama kemudian, doktor yang buat pembedahan pertama abah check semula kondisi abah. Dia pelik lihat tahap kesihatan yang tak seperti dijangkakan. Dia sarankan untuk buat MRI terus untuk pastikan tiada darah beku lain atau saluran darah di otak tiada masalah. 

Saya datang jenguk abah dekat jam 11 pagi. Masa ni abah tidur aje. Dia letih, demam, sakit, takde selera makan, semuanya ada. Kesian tengok kondisi dia. Saya nak berbual pun tak sampai hati. Biarkan aje anak sedara dan suami layan atuk dia. But still, tangan abah tak boleh dok diam menggaru. Mungkin kulit dia gatal bila terlalu lama dalam aircond dan jadi kering. Mereka yang dok dekat kat katil abah, tahan tangan dia dan tanya kat mana gatal. Mereka tolong garukan. 

Lebih kurang lepas asar, suami inform, abah kena jalani pembedahan kali ke-2. Tapi kali ni pembedahannya lebih besar lagi. Ada saluran bocor dalam bahagian otak abah (itu yang ditunjukkan pada result MRI terkini). Pembedahan dijangka buat lewat malam. Dalam jam 11.30 macam tu. Dan sekali lagi malam ni, suami temankan abah di luar dewan bedah. Kami di rumah berdoa dan bertawakal agar urusan pembedahan abah berjaya. 

26 Julai 2025, Jam 1.20 pagi nampak suami inform yang pembedahan macam dah selesai sebab dia nampak nurse tarik keluar katil dari ICU nak ambil abah yang ada di bilik bedah. Jam 1.50, doktor keluar dari bilik bedah dan jumpa suami. Dia maklumkan yang dia terkejut sebab ingatkan pendarahan di otak tu melibatkan dua lapis otak tapi sebenarnya banyak lapis. Doktor maklumkan juga yang

Pelengkap Kegembiraan: Jurnal Kesyukuran

Pelengkap Kegembiraan: Jurnal Kesyukuran
Singkirkan rasa sedih, kecewa dan prasangka kepada rasa bersyukur dan bahagia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...