Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Coxinha, kudapan Brazil yang sedap dan bahan mudah dapat di Malaysia


Assalammualaikum dan salam sejahtera. Kali ni saya nak ajak anda buat coxinha, sejenis kuih atau kudapan yang popular di Brazil. Coxinha ni bentuknya lebih kurang macam air mata atau tear drop atau kekadang orang kata macam peha ayam. Di dalam coxinha ni ada inti. Pertama, mesti ada keju (di Brazil mereka wajib guna keju catupiry tapi sebab di Malaysia takde, kita guna mozarella aje). Kedua, intinya boleh pilih nak letak ayam, daging atau sayur. Terpulang. 

Bahan untuk membuat coxinha ni rasanya semuanya ada di Malaysia kecuali keju catupiry. Jadi, anda bolehlah cuba buat. Tak susah mana. Jika anda buat dalam setengah kilo tepung pun boleh. Banyak boleh dapat jika saiznya tak berapa besar. Coxinha ni boleh dinikmati begitu sahaja atau cicah dengan sos, mayonis, molho rose (sos+mayo) atau sos lada limau. 

Coxinha Brazil dengan inti ayam dan keju

Saya ada bawa balik sikit coxinha yang frozen ke Ampang untuk family saya try makan. Sekali mama boleh tanya, "Kuih ni berapa ringgit?" Saya gelak ajelah sambil jawab, "Ma, kuih ni mana ada jual kat Malaysia. Ni kuih Brazil. Kena buat sendiri." Bila saya goreng coxinha ni, anak-anak adik saya suka rupanya. Mereka kata macam makan kentang dan rasanya sedap bila cicah sos. Seketul stengah jugalah mereka makan. Tapi mama dan abah tak berapa gemar. Tak kena dengan citarasa tekak depa. 

Ini saya kongsikan bahan-bahan dan cara penyediaan coxinha, makanan kesukaan rakyat Brazil (alah, lebih kurang macam karipap, cekodok atau donat yang orang kita suka makan). Bahan ni saya pecahkan kepada inti, doh dan cara menggoreng. Untuk adunan ini, anda boleh dapat dalam 12-15 coxinha. Bergantung pada saiz yang anda nak buat.


Bahan untuk inti ayam:
5-6 ketul ayam bahagian isi yang akan direbus, dicarik halus
1/2 biji bawang besar dipotong kasar untuk merebus ayam
3 ulas bawang putih untuk merebus ayam
1 biji bawang besar, dicincang halus
3 ulas bawang putih, dicincang kasar
2 biji kentang saiz besar
1 biji lobak merah
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil paprika
1 sudu kecil garam (atau ikut rasa)
2 liter air untuk merebus
1 biji tomato dipotong kasar
1 sudu besar daun bawang atau kucai dicincang halus (jika tiada tak apa)
3 sudu besar keju mozarella atau apa sahaja keju yang berlemak
2 sudu besar minyak untuk menumis inti

Bahan untuk doh:
2 cawan air rebusan ayam (guna air yang kita rebus untuk inti ayam)
2 cawan susu / air biasa
4 sudu besar mentega
1 sudu kecil garam
5 cawan tepung gandum

Bahan untuk menggoreng coxinha:
1 cawan bread crumbs
2 biji telur
3-4 cawan minyak masak (untuk deep fry)

Penyediaan:
1. Dalam periuk, masukkan ayam, kentang, lobak, bawang besar, bawang putih dan air. Rebus semuanya sehingga ayam dan kentang lembut. Lebih kurang dalam 15-20 minit dah siap. Kemudian, asingkan bahan dan air rebusan dalam 2 mangkuk berbeza. Air rebusan tu nak guna untuk masak doh kulit. 


2. Selepas daging ayam dah masak dan lembut, carik-carikkan halus ia. Kemudian, kentang yang lembut itu 3/4 daripadanya kita lenyekkan ia macam mashed potato. 1/4 tu kita biarkan untuk jadikan isi coxinha berketul. 

Bahan inti coxinha sebelum di masak dan dah siap direbus.

3. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar hingga layu, kemudian masukkan bawang putih.

21 penyebab manusia terjebak dalam fikiran negatif dan cemburu


Hidup ini tidak lari daripada perasaan yang bercampur-baur. Kadang-kadang tanpa sedar, kita mudah terjebak dalam fikiran negatif dan cemburu apabila melihat orang lain lebih berjaya, bahagia, atau memiliki sesuatu yang diidamkan. Fikiran seperti ini ibarat racun yang perlahan-lahan melemahkan hati dan membuat kita lupa pada nikmat yang sedang dimiliki. Lebih berbahaya, ia boleh menutup pintu syukur sehingga kita memandang hidup ini hanya dari sisi kekurangan.

Namun, hakikatnya setiap insan punya ujian, bahagia, dan rezeki yang berbeza-beza. Membiarkan diri terus hanyut dalam rasa cemburu hanya akan mencuri ketenangan jiwa dan menjauhkan kita daripada kebahagiaan sebenar. Sebaliknya, apabila kita belajar menghargai diri, melatih hati untuk bersyukur, dan mengawal emosi dengan baik, fikiran negatif dan rasa cemburu akan perlahan-lahan berkurangan. Dari situlah akan lahir perasaan sangka baik pada Allah, sabar, redha dan yakin bahawa Allah sentiasa memberi yang terbaik pada waktu yang paling tepat. Ingat! Cemburu tidak memindahkan apa yang dimiliki orang lain pada kita. Adalah lebih baik, kita ubah hala tuju pandang kita ke arah lain yang menggembirakan diri.

Untuk anda jauhkan diri dari fikiran negatif dan cemburu ini, anda kena kenal pasti apakah penyebab yang membuatkan kita kuat memiliki rasa negatif tersebut. Bila kita sudah tahu, lebih mudah untuk kita ‘divert’ diri ke arah positif, sangka baik, sabar dan zikir (untuk yang beragama Islam).

21 penyebab manusia terjebak dalam fikiran negatif dan cemburu
  1. Perbandingan diri dengan orang lain – terlalu kerap membandingkan kehidupan, pencapaian atau rezeki orang lain dengan diri sendiri. Bila orang lain terima ‘lebih sikit dari kita’, mula kita rasa sakit hati, dengki, cemburu dan berasa orang tersebut tidak layak untuk terima.
  2. Kurang rasa syukur – hati tidak terdidik untuk menghargai nikmat kecil yang ada, lalu hanya fokus pada kekurangan. Kita berpendapat yang pencapaian atau kejayaan haruslah lebih besar baru dikatakan sebagai berjaya.
  3. Trauma atau pengalaman lama – kenangan pahit atau kekecewaan dahulu boleh menjadikan seseorang cepat berprasangka dan cemburu. Perasaan untuk ‘move-on’ susah nak dibuang. Lama kelamaan, perlahan-lahan ia akan jadi tabiat jika tidak dilawan dengan fikiran positif sangka baik.
  4. Rasa rendah diri – keyakinan diri yang lemah membuatkan kita mudah merasa orang lain lebih baik. Kita seolah tidak berbangga dengan apa yang telah kita capai sebelum ini dan beranggapan pencapaian kita tidak sehebat mereka.
  5. Kurang kawalan emosi – tidak belajar mengurus emosi dengan cara sihat, menyebabkan cepat hanyut dalam fikiran negatif. Kita membiarkan diri terus-terusan marah, cemburu dan sakit hati tanpa cuba menyekat emosi negatif yang mula merebak dalam jiwa.
  6. Pengaruh persekitaran toksik – berada bersama individu yang suka mengeluh, mengumpat, atau bersaing tidak sihat. Ia mengajar kita untuk menormalisasikan apa yang dilakukan adalah benar. Orang-orang seperti ini seharusnya cuba dijauhi atau jika anda mampu, cuba untuk baiki mereka.
  7. Pengaruh media sosial – terlalu banyak melihat “kehidupan indah” orang lain yang ditayang, lalu merasa diri ketinggalan. Bila melihat ‘keindahan’ milik mereka, secara tidak langsung ia menerbitkan benih-benih cemburu dan jika tidak dikawal, akan membuatkan kita sanggup melakukan apa sahaja untuk jadi seperti mereka meskipun perkara dilarang.
  8. Takut kehilangan – rasa takut hilang perhatian, kasih sayang, atau peluang boleh menimbulkan cemburu yang berlebihan. Ini terjadi terutamanya dalam keluarga. Bila seseorang anak berkahwin atau pasangan berkahwin lain, hati mula risau takut kasih mereka beralih arah dan mula mengabaikan kita. Perasaan risau inilah yang jika tidak dikawal akan membuatkan orang keliling menjauh.
  9. Kekurangan spiritual – hati jauh daripada zikir, doa, dan ilmu agama yang dapat menenangkan jiwa. Mulut tidak melazimi untuk berzikir atau bercakap benda-benda yang baik. Mulut lebih ringan untuk bercakap negatif, perli atau maki bagi memenangkan hati yang sakit.
  10. Harapan tidak realistik – mengharap kehidupan sempurna seperti orang lain yang dilihat di media sosial atau orang keliling menyebabkan diri mudah berasa kecewa dan tertekan bila realiti berbeza dan tidak seperti diharapkan.
  11. Kekangan ekonomi atau masalah hidup – tekanan kewangan, kerja, atau keluarga membuat hati lebih mudah terikut fikiran negatif. Kita mula berasa segala benda tidak cukup, kerja yang ada tidak bagus dan keluarga yang tidak memahami. Perkara-perkara negatif ini mampu membuatkan diri kita memberontak dan menyalahkan takdir.
  12. Kurang kasih sayang pada diri sendiri – bila tidak mencintai dan menghargai diri, seseorang akan melihat dunia dari kaca mata kekurangan. Diri yang sepatutnya disemai dengan kata-kata semangat, positif dan tidak mudah menyerah kalah, dikalahkan sendiri dengan diri yang tak percaya pada kebolehan dimiliki sendiri.
  13. Kepuasan diri yang tertangguh – terlalu menunggu “bila ada sesuatu barulah bahagia” membuatkan kita rasa hidup kosong. Kita membiarkan diri pada zon selesa tanpa mahu berusaha untuk memperbaiki diri, menambah ilmu dan membahagiakan orang lain. Minda kita telah memprogram bahawa, ‘bila memiliki, barulah bahagia itu datang’.
  14. Kurang tidur & keletihan – badan letih dan otak penat lebih cenderung memikirkan perkara buruk daripada yang baik. Waktu ini, fikiran tidak dapat berfikir dengan sedikit waras dan tenang. Kita lebih mengikut kata-kata emosi yang negatif asalnya ia menenangkan diri.
  15. Tidak menetapkan matlamat hidup – bila hidup tanpa arah yang jelas, kita mudah membandingkan perjalanan kita dengan orang lain. Kita rasa tertekan bila orang lain kelihatannya lebih berjaya dan sukses berbanding kita yang pencapaiannya mungkin biasa-biasa. Mentaliti ini secara tidak langsung menggugah perasaan untuk memperbaiki diri. 
  16. Kerap menyalahkan diri – terlalu keras mengkritik diri sendiri hingga gagal melihat sisi positif diri bila melihat kelebihan orang lain yang berjaya di media sosial mahupun dalam arena mereka. Kita mula memperlekehkan diri sendiri dan membina fikiran negatif dalam diri. 
  17. Rasa tidak dihargai – bila usaha tidak mendapat pengiktirafan yang diharapkan, hati jadi mudah cemburu dengan kejayaan orang lain. Dendam mungkin akan timbul bila melihat orang ‘tersebut’ perlahan-lahan mendaki puncak kejayaan yang kita impikan.
  18. Pengalaman ditolak atau dikhianati – luka lama yang tidak sembuh menjadikan kita curiga berlebihan. Kita berpendapat bahawa semua orang adalah sama yang cuba mengambil kesempatan di atas kebaikan kita. jadi, kita lebih cenderung untuk kekal negatif bagi menjaga diri agar perkara sama tidak berulang.
  19. Tidak mengawal input minda – terlalu banyak membaca atau menonton berita negatif, gosip, atau drama yang penuh perasaan iri hati, sakit hati, sedih, marah atau cemburu. Berita-berita ini jika tidak ditapis, ia mampu membuatkan minda bawah sedar kita dilatih untuk percaya bahawa perkara negatif itu adalah normal dan perkara tidak baik yang sedang berlaku sekarang adalah biasa.
  20. Takut gagal – rasa takut ini membuat kita lebih fokus pada kelemahan berbanding peluang. Kita sukar mengawal otak dan minda untuk berani menghadapi cabaran bila sesuatu rintangan atau ujian itu datang. Pada kita, gagal itu tidak perlu ada.
  21. Mahukan kesempurnaan – Kita setkan dalam fikiran bahawa sempurna itu harus. Jika tidak sempurna, kena buat berkali-kali. Dan bila kita tidak berjaya dan melihat orang lain berjaya, fikiran negatif dan cemburu akan mula terbit dalam diri. Bukan itu sahaja, kita akan mula menyalahkan sesiapa sahaja atas ketidaksempurnaan yang berlaku.
Kesemua 21 sebab ini sebenarnya memberi gambaran bahawa fikiran negatif dan cemburu bukanlah sesuatu yang muncul tanpa punca. Ia lahir daripada hati yang tidak tenang, minda yang terlalu banyak dipengaruhi persekitaran, banyak berfikir bukan-bukan, sukar menerima ketentuan takdir serta sikap diri yang kurang menghargai apa yang sudah ada. Dengan memahami akar masalah ini, kita akan lebih mudah mengenali detik bila fikiran mula condong ke arah negatif, lalu mengambil langkah bijak untuk mengekangnya sebelum ia semakin menjerat jiwa. Bila kita biarkan terlalu lama rasa negatif dan cemburu ini dalam jiwa dan fikiran, ditakuti ia menjadi tabiat yang tidak baik bukan sahaja kepada diri tetapi orang keliling yang kita sayang, Hargai apa yang dilakukan oleh keluarga, teman rapat mahupun rakan sekerja. Mungkin apa yang mereka lakukan tidak sampai ‘expectation’ kita tapi belajarlah bersabar, menerima dan berterima kasih.

Daripada Anas bin Malik r.a, bahawa Nabi s.a.w bersabda:

لاَ يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ، حَتَّى يُحِبَّ لِأَخِيهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ

Maksudnya: “Tidak beriman (sempurna iman) seseorang itu sehingga dia kasih kepada saudaranya sebagaimana dia kasih kepada dirinya sendiri.”
[Riwayat al-Bukhari]

Akhirnya, mengawal fikiran negatif dan cemburu bukanlah soal menafikan emosi, tetapi soal bagaimana kita memilih untuk bertindak balas terhadapnya. Jika hati dibasahi dengan syukur, sangka baik, doa, zikir, ilmu agama dan usaha memperbaiki diri, maka emosi yang merosakkan ini tidak akan mampu bertahan lama. Jadikan setiap cabaran sebagai peluang untuk menguatkan iman dan keyakinan, kerana jiwa yang tenang dan redha akan sentiasa menemukan kebahagiaan walau dalam keadaan apa sekalipun.

Brazilian lemonade berkrim, minuman feveret rakyat Brazil

 


Assalammualaikum dan salam sejahtera. Setiap negara ada minuman feveret rakyatnya. Dan minuman lemonade dari negara Brazil ini berbeza dengan lemonade yang kita biasa minum. Penduduk negara Brazil menggunakan limau nipis sebagai lemonade mereka. Bukan itu sahaja, mereka meletakkan susu pekat dalam minuman ini. Rasanya memang lain sedikit tapi masih tetap berikan kesegaran dan wow bila minum.

Untuk minum ini, dua perbezaan ketara dari lemonade biasa. Pertama, guna susu pekat dan gula yang agak banyak. Kedua, setelah kisar, kena tapis dulu airnya untuk dapat pati minuman yang sedap dan segar.


Bahan-bahan:
Untuk minum 2 orang.
3 biji limau nipis (asingkan kulit dan buahnya)
4 sudu besar susu pekat
3-4 sudu besar gula
600ml air
Sedikit kiub ais

Penyediaan:

1. Potong kulit limau yang berwarna hijau dari isinya. Jika kulit putih yang tebal melekat pada buah, buang (yg putih ini lebih pahit banding hijau). Asingkan mangkuk buah dan mangkuk kulit.

2. Sediakan jug besar atau blender pengisar untuk kisar semua bahan. Masukkan limau, kulit limau yang hijau, gula dan air. Kisar sebentar dan kemudian baru mmasukkan susu pekat. Kisar sehingga lumat.


3. Setelah kisar, sediakan mangkuk atau jug minuman serta penapis. Perlahan-lahan, tuang bahan kisar tadi ke dalam penapis. Tekan-tekan sedikit untuk mengeluarkan pati ais dari hampasnya.

4. Setelah siap semuanya ditapis, masukkan ais kiub dalam cawan dan tuang air Brazilian lemonade berkrim ini.


**Jika anda rasa agak masam, tambahkan aje sedikit air gula ke dalam minuman dan kacau**

Syukuri akan nikmat sihat: Hadiah daripada Allah


Nikmat sihat adalah salah satu nikmat yang paling besar dalam hidup manusia. Namun, ia juga antara nikmat yang sering kita abaikan dan lupa untuk disyukuri. Ramai orang hanya mula sedar betapa berharganya memiliki tubuh badan yang sihat bilamana tubuh mula diserang sakit, tenaga makin menghilang dan bila satu persatu kebolehan yang dimiliki lenyap.

Bayangkan bagaimana kita menjalani hidup dalam keadaan sihat. Kita mampu bangun pagi, mandi, solat, mengaji, berjalan ke dapur, menyiapkan sarapan untuk keluarga dan melakukan aktiviti pagi dengan mudah. Kita boleh bekerja mencari rezeki, boleh menolong ibu bapa, boleh berkebun, mengemas rumah pada masa yang sama, badan kita masih boleh menerimanya kerja yang dilakukan tanpa rasa penat melampau. Sihat membolehkan kita melakukan semua itu dengan mudah, cepat dan teratur.

Namun, di sebalik kerja harian yang dilakukan itu, kita jarang benar berhenti dan merenung sebentar dan menyatakan dalam hati, ‘Alhamdulillah, aku sihat hari ini dan dapat buat macam-macam kerja’. Ayat ini terasa sangat penting pada saya bila menghadapi zaman covid dahulu dan menderita penyakit plantar faciitis dalam 3 bulan. Waktu itu, dapat bangun pagi dengan mudah, dapat angkat kaki ke bilik air, dapat berjalan kaki tanpa meletak tangan atau memegang sesuatu, adalah suatu nikmat yang tak terucap. Bila kaki beransur-ansur baik, happynya saya waktu itu, hanya Allah tahu. Berkali-kali saya berterima kasih pada Allah. Bukan sekadar ucapan, tetapi juga melalui tindakan.

Mengapa nikmat sihat itu besar?
Islam sendiri meletakkan kesihatan pada tempat yang mulia dan tinggi. Daripada Ibnu Abbas r.a., Nabi s.a.w pernah bersabda; “Dua kenikmatan yang sering dilupakan oleh kebanyakan manusia adalah kesihatan dan waktu lapang.” (HR al-Bukhari)

Hadis ini nampak ringkas tetapi sebenarnya sangat mendalam. Rasulullah s.a.w menegaskan bahawa ramai manusia terpedaya – mereka fikir sihat dan masa lapang akan kekal dalam jangkamasa lama. Padahal ia boleh hilang bila-bila masa dan sekelip mata. Pada hari saya perasan kaki saya semakin sakit dan sukar untuk bangkit dari tidur, saya teringat beberapa hari sebelum itu, saya lincah berjalan di KL mencari stok. Berjalan area Jalan TAR, turun naik tangga dan bawa beban berat di bahu adalah perkara biasa pada saya. Tetapi pada masa yang sama, saya terlupa yang sandle saya pakai semakin haus. Sudah tidak sesuai menampung berat saya yang berjalan dan membawa barang. Padahnya saya terima, kaki tidak dapat diangkat dan bergerak seperti biasa hanya kerana saya ambaikan keselesaan kaki.


Ujian kesihatan plantar faciitis ini juga bukan setakat mengganggu pergerakan dan fizikal saya tetapi juga mengganggu sedikit ibadah dengan Allah. Untuk membasuh kaki ketika wuduk menjadi cabaran, bila hendak rukuk. rasa ketat di bahagian peha ke bawah dan paling sengsara sekali bila hendak bangun dari sujud dan berdiri semula. Aduh!! Masa ni, memang terpaksa bergerak perlahan dan menggunakan sebelah tangan dan kaki yang kurang sakitnya.

Diakui, tanpa sihat, segala perancangan hidup seolah terbatas. Sakit menarik tenaga, mengikis

Brazilian Pastel de Carne, kudapan popular di Brazil yang semua bahannya ada di Malaysia

 

Pastel de carne, kudapan Brazil

Assalammualaikum dan salam sejahtera. Brazilian Pastel de carne adalah makanan jalanan (street food) yang sangat popular di Brazil. Ia sejenis kudapan pastri goreng nipis dan rangup, diisi dengan pelbagai bahan seperti daging kisar, keju, ayam, udang, atau pisang dengan coklat. Ia biasanya dijual di gerai pasar, terutama di “feira” (pasar mingguan tradisional Brazil). Saya terjumpa makanan kudapan Brazil ni masa sedang menonton Youtube tentang tempat-tempat menarik di Argentina dan Amerika Latin (kawan saya baru balik dari jalan-jalan di Argentina, Chile dan Brazil). Bila dah 'berjalan' dalam Youtube, secara tak langsung pemilik channel yang sharing info akan tunjukkan juga mereka makan apa dan apa yang menarik lagi di Amerika Latin. 

Mulanya saya nampak makanan orang peribumi mexico, Oaxaca, yang agak mudah dibuat. Namanya Tlayuda. Bahan nak buatnya boleh dapat lagi kat pasaraya besar. Cuma bab roti besar tu kita ganti dengan tortilla kita ajelah yang senang. Dan entah macam mana, saya tertengok tempat menarik di Brazil juga. Dan bila traveller tu makan street food yang dibawa oleh orang tempatan, saya macam excited nak cuba. Sebab bila dia terang inti bahan dan cara buat, 'Eh! macam senang'. So, saya searchlah makanan-makanan popular di Brazil yang orang patut cuba bila melancong. Dan rezeki, saya terjumpa kudapan pastel ni. Saya surveylah cara pembuatannya dan anda tahu, semua bahan nak buatnya ada kat Malaysia. Wow! Memang lagi terujalah nak cuba (nak pi Brazil macam takkan aje kan, so kita bawalah makanan Brazil masuk dapur).

Pastel ni, bila saya tonton satu Youtube, dia kata makanan ni asalnya bukan dari Brazil. Ia dari Jepun . Ia tercipta bila rakyat Jepun yang migrate ke Brazil pada tahun 1930-an. Untuk mencari rezeki, sebahagian daripada rakyat Jepun membuka gerai makanan kecil, dan mereka mula menjual sejenis makanan yang diinspirasikan daripada “gyoza” Jepun atau “spring roll” Cina.

Apabila mereka menyesuaikan resipi kepada citarasa tempatan. Mereka menggunakan kulit doh gandum nipis dan menggorengnya dalam minyak panas, lalu mengisi dengan bahan yang mudah didapati di Brazil iaitu keju, daging lembu, dan ayam. Dan lama-kelamaan, inti pastel ini jadi pelbagai mengikut peredaran zaman. 

Inti pastel saya, ada daging dan keju.

Pastel juga mendapat pelbagai versi mengikut negeri:
  • Pastel de carne (daging kisar)
  • Pastel de queijo (keju)
  • Pastel de frango com catupiry (ayam dengan krim keju)
  • Pastel doce (manis: pisang + coklat, dulce de leite)
Rasa pastel ni kalau ikutkan macam karipap kita aje cuma kulitnya ada letak cuka (sesetengah kedai di Brazil akan letak arak dalam 1-2 sudu gitu) dan saiznya besar (lebih kurang saiz novel kita). Doh pastel lebih lembut dan mudah koyak. Jadi, ada beberapa teknik kena hati-hati bila memasaknya. 

Ini saya kongsikan resipi Brazilian pastel de carne untuk anda cuba. Jika anda nak letak inti lain, terpulang. Anda boleh search di internet inti apa yang anda nak letak.

Bahan membuat kulit pastel

Bahan untuk kulit pastel (5 keping pastel besar):

Syahidnya Saleh Al-Jafarawi selepas gencatan senjata


 Assalammualaikum dan salam sejahtera. Innalillah hiwainna ilaihuroji'un. Hari ini, 13 Oktober, dunia dikejutkan dengan syahidnya Saleh Al-Jafarawi di Ghazzah. Di dibunuh dengan vest PRESS di dada dan ditembak 7 das tembakan sehingga meragut nyawa. Terkejutnya saya pagi tadi bila terbaca beritanya di medsos IG dan Threads. 

Mula-mula baca beritanya, terkebil-kebil saya nak hadam. 'Betul ke ni? Takan Saleh mati kot? Beberapa hari lepas baru lihat dan share vtt yang dia annpounce pada rakyat Ghazzah akan ceasefire'. Saya cari lagi berita. Tak sampai beberapa saat, nampak land of palestine, palestine on plate, Imam Omar Sulaiman, Musa al-Nuwayri dan ramai lagi yang share tentang kesyahidannya. Allah... tak tahu kenapa rasa sebak. Rasa sedih sangat sangat. 


Terbayang-bayang vtt dia masa mula-mula perang dulu di hospital al-shifa'. Dia laporkan tentang situasi di hospital, keadaan pesakit, pengeboman yang berlaku, keadaan kanak-kanak yang luka dan ada ibubapa mereka syahid dan juga akan ketakutan Saleh sendiri bila melihat banyaknya darah melukai para penduduk Ghazzah. 

Penduduk dunia mengenali beliau sebagai seorang yang ceria, berani, baik dengan kanak-kanak, punya suara yang merdu bila mengalunkan ayat al-Quran dan syair Arab juga kelantangannya menyampaikan berita kepada dunia akan kekejaman yang terpaksa di hadapi setiap hari oleh penduduk Ghazzah akibat kezaliman dan kekejaman zionis. Watak tenang dan ceria Saleh seringkali dilihat bila bersama rakan-

Masak fatty crab di rumah aje dah buat tukang masak n tukang makan happy


Assalammualaikum dan salam sejahtera. Rezeki saya sebulan lepas dapat cuba masak menu fatty crab yang popular. Ni semua gara-gara Mark Weins yang popular kat Youtube tu share dia makan ketam sedap kat area KL. Saya pun tengoklah apa ke nama makanan dan kedainya. Bila dah tengok dan tetiba ada rezeki dapat beli ketam dengan Ali ikan, jadinya saya skodeng resipi fatty crab ni kat internet. 

Syukur, Yatie Kitchen ada masak dan share resipi kat IG dia. Gigihlah saya soh suami cari sos plum kat supermarket depan rumah. Ialah, mana pernah saya guna sos tu masak-masak dalam rumah ni. Jumpa aje sos plum, esoknya mulalah operasi masak fatty crab. Ini saya kongsikan resipi untuk 2 ekor ketam ya.


Bahan:
2 ekor ketam dikerat dua
3 ulas bawang putih
9-10 tangkai cili padi
3 tangkai cili merah
2 sudu besar sos plum
1 liter air untuk merebus ketam & simpan air rebusannya
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar tepung jagung + sedikit air untuk mencairkannya
Garam secukup rasa

Penyediaan:
1. Masukkan ketam dalam kuali atau periuk dan masukkan air. Panaskan kuali dan bila air mendidih, masukkan ketam. Rebus ketam lebih kurang dalam 5-7 minit. Tutup api dan toskan ketam tapi air rebusan jangan buang. Simpan untuk dibuat kuah.

2. Kisar kasar cili merah, cili padi dan bawang putih. Panaskan kuali dengan api sederhana dan masukkan minyak. Setelah panas, tumis bahan-bahan kisar tadi hingga naik bau.

3. Kemudian, masukkan sos plum. Kacau sebentar dan biarkan ia sedikit garing. Setelah garing, masukkan air rebusan tadi dalam 1/2 liter atau 3 cawan. Masak sebentar hingga mendidih dan kemudian masukkan air berisi tepung jagung pula untuk melikatkan kuah.

4. Apabila dah mendidih, perasakan dengan sedikit garam. Kemudian, bila kuah dah memekat, masukkan ketam rebus tadi dan kacau hingga mesra lebih kerang 1-2 minit. Tutup api dan hidangkan fatty crab kita dalam mangkuk yang sedikit besar. Boleh nikmati dengan roti bakar atau nasi putih atau nasi goreng.



Pelengkap Kegembiraan: Jurnal Kesyukuran

Pelengkap Kegembiraan: Jurnal Kesyukuran
Singkirkan rasa sedih, kecewa dan prasangka kepada rasa bersyukur dan bahagia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...