Assalammualaikum dan salam sejahtera. Kali ni saya nak ajak anda buat coxinha, sejenis kuih atau kudapan yang popular di Brazil. Coxinha ni bentuknya lebih kurang macam air mata atau tear drop atau kekadang orang kata macam peha ayam. Di dalam coxinha ni ada inti. Pertama, mesti ada keju (di Brazil mereka wajib guna keju catupiry tapi sebab di Malaysia takde, kita guna mozarella aje). Kedua, intinya boleh pilih nak letak ayam, daging atau sayur. Terpulang.
Bahan untuk membuat coxinha ni rasanya semuanya ada di Malaysia kecuali keju catupiry. Jadi, anda bolehlah cuba buat. Tak susah mana. Jika anda buat dalam setengah kilo tepung pun boleh. Banyak boleh dapat jika saiznya tak berapa besar. Coxinha ni boleh dinikmati begitu sahaja atau cicah dengan sos, mayonis, molho rose (sos+mayo) atau sos lada limau.
![]()  | 
| Coxinha Brazil dengan inti ayam dan keju | 
Saya ada bawa balik sikit coxinha yang frozen ke Ampang untuk family saya try makan. Sekali mama boleh tanya, "Kuih ni berapa ringgit?" Saya gelak ajelah sambil jawab, "Ma, kuih ni mana ada jual kat Malaysia. Ni kuih Brazil. Kena buat sendiri." Bila saya goreng coxinha ni, anak-anak adik saya suka rupanya. Mereka kata macam makan kentang dan rasanya sedap bila cicah sos. Seketul stengah jugalah mereka makan. Tapi mama dan abah tak berapa gemar. Tak kena dengan citarasa tekak depa.
Ini saya kongsikan bahan-bahan dan cara penyediaan coxinha, makanan kesukaan rakyat Brazil (alah, lebih kurang macam karipap, cekodok atau donat yang orang kita suka makan). Bahan ni saya pecahkan kepada inti, doh dan cara menggoreng. Untuk adunan ini, anda boleh dapat dalam 12-15 coxinha. Bergantung pada saiz yang anda nak buat.
Bahan untuk inti ayam:
5-6 ketul ayam bahagian isi yang akan direbus, dicarik halus
1/2 biji bawang besar dipotong kasar untuk merebus ayam
3 ulas bawang putih untuk merebus ayam  
1 biji bawang besar, dicincang halus 
3 ulas bawang putih, dicincang kasar
2 biji kentang saiz besar
1 biji lobak merah
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil paprika 
1 sudu kecil garam (atau ikut rasa)
2 liter air untuk merebus
1 biji tomato dipotong kasar  
1 sudu besar daun bawang atau kucai dicincang halus (jika tiada tak apa)
3 sudu besar keju mozarella atau apa sahaja keju yang berlemak
2 sudu besar minyak untuk menumis inti
Bahan untuk doh:
2 cawan air rebusan ayam (guna air yang kita rebus untuk inti ayam)
2 cawan susu / air biasa  
4 sudu besar mentega 
1 sudu kecil garam 
5 cawan tepung gandum
1 cawan bread crumbs
2 biji telur
3-4 cawan minyak masak (untuk deep fry)
1. Dalam periuk, masukkan ayam, kentang, lobak, bawang besar, bawang putih dan air. Rebus semuanya sehingga ayam dan kentang lembut. Lebih kurang dalam 15-20 minit dah siap. Kemudian, asingkan bahan dan air rebusan dalam 2 mangkuk berbeza. Air rebusan tu nak guna untuk masak doh kulit.
![]()  | 
| Bahan inti coxinha sebelum di masak dan dah siap direbus. | 
![]()  | 
| baki kentang lenyek masukkan dalam adunan doh juga. | 
![]()  | 
| tepung yang dimasak dalam air rebusan dan susu | 
![]()  | 
| Coxinha yang sudah siap intinya dan sedia untuk digoreng atau bekukan. | 
10. Untuk menggoreng coxinha, anda perlu goreng secara deep fry atau minyak terendam. Gunakan periuk kecil dan masukkan minyak menggoreng dalam ketinggian 1/3 periuk. Guna api sederhana. Sediakan breadcrumbs satu pinggan dan dalam mangkuk lain, sediakan telur yang dikocok. Setelah nampak minyak memanas, ambil sebiji coxinha dan salutkan dengan telur dan kemudian sadurkan dengan breadcrumbs. hingga menutupinya.
![]()  | 
| Coxinha perlu digoreng terendam | 














Tiada ulasan:
Catat Ulasan