Menu sihat wanita dan lelaki, ikan selar masak air asam


 Assalammualaikum dan salam sejahtera. Menus sihat ikan selar air asam jawa ni sesuai sangat dinikmati oleh semua yang ingin diet, suka lauk ikan dan orang yang sedang berpantang bersalin. Ya, pantang bersalin. Sebab, mertua saya selalu masak lauk ni bila ipar dan biras bersalin dulu. 

Lauk ni simple aje. Guna ajelah apa jenis ikan yang anda nak makan. Goreng dulu barulah letakkan dalam kuah air asamnya. Jika ikan anda tu besar, boleh kerat dulu. Kalau kecik, goreng sekor aje sesuai. Kalau nak guna ikan tenggiri, boleh keratkan ikut besar mana anda nak makan. 

Ini resipi lauk ikan selar masak air asam untuk 2 orang makan. Saya guna ikan selar 2 ekor dan sepotong ikan tenggiri (baki haritu).

Bahan:
2 ekor ikan selar keras dua (saiz besar)
1 biji bawang besar dihiris
6 ulas bawang putih dihiris
2 inci halia dihiris
1 tangkai cili merah dihiris
1 cawan air asam
2 sudu besar minyak masak

Penyediaan:
1. Lumur ikan dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga masak. Angkat dan tos. Letakkan dalam bekas sesuai.
2. Panaskan minyak dan kuali. Tumis bawang putih & halia sehingga sedikit kekuningan dan naik bau. Kemudian masukkan bawang besar dan cili. Tumis sehingga bawang besar layu.
3. Masukkan pula air asam jawa dan garam. Masak sehingga mendidih dan jangan lupa rasa. Padamkan api dan tuang kuah asam ini ke atas ikan. Siaplah lauk ikan kerisi masak air asam kita. Enak dimakan dengan nasi putih dan juga lauk sayur lain. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan