Sabtu, 15 April 2023

Lepat pisang, kuih lama yang segar dalam ingatan


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Lepat pisang, kuih tradisi yang sentiasa enak dimakan bila-bila masa. Sesekali buat, memang puas hati 😊Tq encik @matgebu untuk resipinya.

Bahan:
140gm pisang emas dibuang kulit
140 g gula perang
2 cawan kelapa parut putih
1 1/2 camca kecil baking powder
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
Daun pisang secukupnya, cuci & layur hingga lembut, potong ikut saiz

Penyediaan:

1. Pisang dilecek bersama gula, garam & baking powder hingga hancur. Tambah kelapa parut & tepung sedikit demi sedikit sambil digaul, hingga habis.
2. Sudukan 2 sudu besar adunan tadi atas daun pisang yang telah disediakan. Ratakan & bungkus seperti membuat lepat biasa. Buat hingga siap.
3. Kukus atas air mendidih guna api sederhana selama 20 minit. Sejukkan kuih sepenuhnya sebelum dihidangkan untuk makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan