Rabu, 30 November 2022

Mi rebus gaya Johor yang sedap


Ni semua gara-gara rancangan best in the world kat YouTube. Dok tayang macam-macam jenis mi best di Malaysia, jadinya, ngetestlah buat menu ni.
Alhamdulillah sedap sangat resipi @matgebu yang ambil di web tiffinbiru.
Ini resipinya. Tapi saya letak ayam seketul-seketul dalam tu sebab tak berapa nak rajin 😁

Bahan:
3 biji keledek oren yang telah direbus & dilecek
2 cawan kentang yang telah direbus & dilecek
1 liter air rebusan daging (guna kiub pati daging maggi je)
1 sudu besar tepung jagung*
1/2 cawan air*(*disatukan dan kacau rata)
Garam dan gula secukup rasa
Air panas secukupnya
1/3 cawan minyak masak

Bahan kisar halus:
1 genggam udang kering, cuci & rendam dalam air panas
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
12 tangkai cili kering & rendam dalam air panas, toskan

Bahan tepung rangup:
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar udang kering, rendam 10 minit & toskan
1 cawan air
1 sudu kecil garam

Selasa, 29 November 2022

Acar Tumis yang mudah


 Acar tumis bila makan dengan briyani, memang best 👍👍

Bahan:
1 batang timun dibuang biji & potong memanjang
1 batang lobak merah dihiris memanjang
1 tangkai cili merah buang biji & hiris
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar serbuk kari daging
2 inci hali dihiris memanjang
2 sudu besar cuka
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil biji sawi
3 sudu besar minyak masak
Garam & gula secukup rasa

Bahan kisar:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumis halia & kacau seketika.
2. Masukkan bahan kisar, rempah kari d& serbuk kunyit tumis hingga kekuningan.
3. Seterusnya masukkan bawang merah & bawang putih (biarkan sebiji-sebiji), timun, lobak merah, cili merah, kacau rata.
4. Kemudian tambahkan cuka, garam, gula & biji sawi secukupnya.
5. Jika perlu tambah air, tambahkan sedikit sahaja.Gaul rata, angkat & sedia dihidangkan.