Isnin, 28 Jun 2021

Masakan kampung yang sedap, gulai lemak pucuk paku dengan udang


 Assalammualaikum & Salam Sejahtera gais...

Gulai kampung yang simple ini memang mampu bangkitkan selera. Dapat makan dengan ikan goreng regunya serta sambal belacan, perghh!! Memang rasa nak tambah nasi dua kali. 🍚🍚
Untuk rencah dalam gulai, boleh letak udang, ikan bilis ataupun ayam. Ikut apa yang ada stok 😊

Bahan:
2 ikat sayur pucuk paku
1 kotak santan (250ml)
2-3 ekor udang besar kerat dua (buang sedikit bahagian depannya)
4 ulas bawang merah
7 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
garam secukup rasa

Penyediaan:
1. Bersihkan pucuk paku & potong bahagian daun & batang yang lembut sahaja.
2. Kisar halus bawang merah , cili api & kunyit dengan sedikit air. Ketepikan.
3. Masukkan santan, bahan kisar halus ke dalam periuk. Masak di atas api perlahan & kacau sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan pucuk paku & udang & masak sehingga pucuk paku lembut & udang masak sepenuhnya. Lebih kurang 2-3 minit. Perasakan dengan garam. Kacau sebentar & tutup api. Siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan