Sabtu, 26 Januari 2019

Gulai udang masak lemak cili padi dengan kacang buncis.


Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Gulai udang masak lemak cili padi dengan kacang buncis.
Ada udang, ada sayur. Senang. 2 in 1. Jimat masa.

Bahan:
17 ekor udang dibuang kepala & ekor
15 batang kacang buncis dihiris kasar
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
7 tangkai cili padi
2 inci kunyit hidup (blh aje guna serbuk kunyit)
1 kotak kecil santan
1 helai daun kunyit
2 tangkai serai
1 keping asam
1 cawan air
Garam secukup rasa

Penyediaan:
1. Kisar bawang putih, bawang besar, kunyit & cili padi dengan sedikit air. Masukkan dalam kuali beserta serai. Masak sebentar & masukkan santan & air. Kacau hingga mendidih.
2. Setelah mendidih, masukkan kacang buncis & asam keping. Kacau sebentar & biarkan ia mendidih.
3. Kemudian, masukkan udang & kacau kuah hingga udang bertukar warna. Masukkan garam secukup rasa. Setelah rasa ok, padamkan api. Siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan