Ahad, 26 Julai 2009

Puding Prun

Hari ni saya buat puding prune untuk keluarga. Mari saya kongsikan cara buatnya. (Sebenarnya simple dan sedap, tu yang saya suka).

Bahan-bahannnya:
1. 38gm agar-agar
2. 1.5 liter air
3. 1 tin susu cair
4. 225gm gula
5. 1 kotak prun (terpulang sama ada nak taruk banyak atau sikit)
6. 4 biji telur

Cara memasaknya:
1. Masak agar-agar bersama air sehingga larut. Biarkan seketika.
2. Dalam bekas berasingan, campurkan telur, gula, susu dan buah prun. Kacau hingga sebati.
3. Setelah agar-agar larut, campurkan adunan tadi dan biarkan masak hingga adunan menjadi berketul-ketul.


4. Biarkan sejuk dan tuang ke dalam acuan. Lepas itu apa lagi, ngap ngap dan ngaplah. Budak-budak dan orang tua pasti suka.

3 ulasan: