Firman Allah: (لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة) (maksudnya: Sesungguhnya bagi kamu pada Rasulullah itu contoh yang baik).
DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENGASIHANI

Jumaat, 27 Mac 2015

Breakfast Blues yang buatkan saya tersenyum, ketawa & berfikir

Assalammualaikum & Salam Sejahtera everyone...
Lama betul rasanya tak update. Sedikit busy hidupku ini... But, still need to write something agar tak terlupa terus. Iya dah? ;)

Kali ni saya nak kongsikan 1 naskhah buku tulisan Azzam Supardi yang bertajuk 'Breakfast Blues'. Exactly a few books tulisan penulis ni saya ada nampak dalam FBnya. Dan entah bagaimana (sudah ketentuan Ilahi sebenarnya), saya ter'jumpa' buku ini ada rupanya terjual kat Pesta Buku Bookerville MPH last week. Apa lagi, I'm super duper excited. Pantas capai naskhahnya dan unjuk pada encik hubby. "Ayang, dah jumpa. Best." Hubby saya sengih ajelah sebab dia tahu ada artikel kontot encik Azzam ni mampu buat dia ketawa.

3  buku yang saya beli masa pesta buku Bookerville. Tak banyak dapat dicapai sebab nak kena berjimat gak ni beb. Nak GST le katakan. Banyak benda yang dah naik... rasa nak meroyan aje kalau cerita bab GST ni...

Kita sambung bab buku ni (abaikan aje bab GST tu, sebab saya rasa ramai orang dah mengadu pada Allah, so, mereka pandailah beri reason kukuh pada si Pencipta Manusia itu). Bila saya balik Ampang dan tunjukkan pada my sis yang dah baca buku Pilo Toq juga, dia pun senyum. Dan sudahnya, dia jadi pembaca pertama buku ni sebab encik suaminya nak kena check darah coz demam dah dekat seminggu (takut kena denggi). Dek kerana takut lama kat hospital tu, buku sayalah mangsa penemannya. Confirm dia ketawa sorang-sorang kat kerusi menunggu di hospital...

Akhirnya... dapat juga saya baca buku ni petangnya. Sudahnya saya mula tersengih sorang-sorang. Buku ini seolah-olah menjadi ubat penenang sekejap pada saya untuk tersenyum di kala stress (sometimes its quit hard to smile if you need to face problems).

Barangkali ada orang di luar sana yang merasakan buku ini bukannya bahan menarik sangat untuk dibaca but for me, its like a smile medicine to every person. Give you positive energy to feel happy. Dan... at the end of the book, ada terselit kisah-kisah sedikit serius yang membuatkan saya mengiakan terutama sekali bab "Mengalah bukan kalah". Ia sebenarnya ujian buat kita sama ada kita mampu bersabar atau masih mahu menegakkan sesuatu yang adakalanya tak perlu ambil serius sangat. Penyelesaiannya adalah mudah. Just be patient. InsyaAllah, ada ganjaran untuk kita, dari sudut apa, hanya Allah yang tahu. So, buatlah baik selagi mana anda rasa anda mampu melakukannya...

Untuk anda yang inginkan bacaan santai yang menghiburkan, buku ini amat saya sarankan. Untuk buku ini, saya, personally, berikan 4 bintang untuknya. :)

Ini saya kongsikan ubat senyum untuk anda... (bagi saya, ia ubat senyum)




Happy reading & have a happy life everyone...

Isnin, 9 Mac 2015

Resipi Corn Dog yang sedap & mudah


Assalammualaikum & Salam Sejahtera...

Hei hei hei... kali ni saya kongsikan resipi yang dah bertahun nak buat tapi masa mula-mula belajar masak sendiri dulu, memang tak jadi sebab saya confius dengan corn meal dan corn flour. Budak baru belajarlah katakan...

Alhamdulillah, after a few years belajar, mencuba dan menilik blog serta youtube masakan, akhirnya tahulah saya kelemahan saya masa buat corn dog dulu. Gigih sungguh saya mencari corn meal kat Malaysia ni. Semua pasaraya dan kedai jual bahan bakeri saya cari, tak jumpa-jumpa juga. Udahnya, ada sahabat saya yang duduk di Australia balik ke Malaysia kejap. Apalagi, saya minta tolong dia belikan saya corn meal dan juga tepung 'OO' yang confirm memang takde kat Malaysia jugak (saya dah cari di kedai bakeri dan pasaraya, pun takde juga). Alhamdulillah, saya dapat juga kedua-dua barang tu last year. Nasiblah expired date dia lama itu yang lambat sikit baru cuba.

Dan baru-baru ini, tengah saya merayap dengan hubby kat Jaya Grocer Bangi, saya dah jumpa kedua-dua barang yang saya cari last year. Excited giler. Terus saya tunjukkan pada encik hubby dan kongsikan dengan cousins saya yang sama-sama dok sibuk cari tepung double O tu.

Harga tepung double O ini memang sedikit mahal berbanding tepung roti atau gandum biasa tapi, tepung ini amat berkualiti kerana kebanyakan bakeri di Australia atau negara Eropah, tepung ini digunakan untuk menghasilkan roti yang bermutu seperti ciabata, focacia dan lain-lain.

Untuk yang cari corn meal untuk buat corn dog, cari aje yang namanya Polenta yang di pakej ingredientnya corn meal. Macam dalam gambar ni (nampak seketul 4 segi sebab pakej tu dan betul2 vakum isinya bagi padat).

Jom cuba buat corn dog ni. InsyaAllah ahli keluarga anda sukakannya.

Bahan-bahan:
2 cawan tepung serbaguna / gandum (tinggalkan sedikit untuk salut hotdog sebelum celup)
3/4 cup cornmeal warna kuning
1/2 cup gula kastor
2 tsp garam
1 tsp baking soda
1-1/2 cups susu
2 telur
1 pek hotdog

Penyediaan:
1. Dalam mangkuk besar, Campurkan tepung, cornmeal, gula, garam dan baking soda. Gaulkan untuk mesrakan ia. 

2. Kemudian masukkan susu dan telur. Kacau sehingga adunan sebati dan tidak berketul. 


3. Potong sebatang hotdog menjadi separuh. Salut hotdog dengan tepung agar mudah dicelup nanti. Cucuk hotdog dengan lidi atau pencungkil gigi. 


4. Panaskan minyak dalam kuali dengan api sederhana. Celup hotdog tadi ke dalam adunan tepung yang dimasukkan ke dalam gelas yang sederhana tinggi. Ia bagi memudahkan anda agar tidak menggoleknya di dalam mangkuk. Goreng sehingga warnanya keemasan. 

5. Setelah masak, letakkan ia diatas tisu dapur atau wire rack. Lepas tu, dah sejuk, apa lagi, kita ngap ngap lah :)Happy cooking

Selasa, 3 Mac 2015

Kejohanan Memanah Kebangsaan Sekolah Berasrama Penuh (SBP)

Assalammualaikum & Salam Sejahtera semua...

Ini saya nak war-warkan. Jika anda dan keluarga atau orang tersayang mempunya kelapangan waktu, jom kita tengok pertandingan memanah antara sekolah-sekolah berasrama penuh ini di SMAP Kajang.
Jika ada antara anda yang juga ingin mencuba & mengalami sendiri bagaimana perasaannya memanah, jom datang ke sini pada 5-8 Mac ini. Ada aktiviti untuk orang awam merasai pengalaman memanah itu.

Manalah tahu, kot-kot anda tersangkut nak mencuba, akhirnya ter'suka' terus dengan sukan memanah sunnah Nabi s.a.w. ini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...